Oliegiganter fik presset naturgas ind i EU's brintplan

Et brev underskrevet af 33 selskaber inden for olie- og gasindustrien fik ifølge underskriverne EU til i 11. time at tilføje brint lavet på naturgas i en brintplan, der ellers fokuserede på brint lavet på vedvarende energi.
EU's vicepræsident og energi- og klimaminister, Frans Timmermans, modtog i 11. time et brev fra olie- og gasindustrien. | Foto: Virginia Mayo/AFP / POOL
EU's vicepræsident og energi- og klimaminister, Frans Timmermans, modtog i 11. time et brev fra olie- og gasindustrien. | Foto: Virginia Mayo/AFP / POOL

Da EU i onsdags præsenterede sin brintplan, hvor unionen vil stile efter 6 GW brintproduktion i 2024 og 40 GW i 2030, blev der lagt stor vægt på såkaldt grøn brint, der produceres gennem elektrolyse drevet af vedvarende energi.

Men i det 23 sider lange dokument sniger naturgas sig flere gange ind som en gunstig mulighed for brintproduktion, hvilket ifølge olieindustrien er sket efter en solid lobbyindsats.

"Vi er kommet med et indspil om, hvad vi mener er realistisk og muligt at gennemføre i praksis. I slutningen af processen sendte vi sammen med andre industriaktører et brev til EU's energiminister og påpegede, at det er utrolig vigtigt, at vi ikke glemmer den grønne omstilling i arbejdet for at få industrien på fode igen efter covid-19. Hvis vi skal gøre det hurtigt, er man nødt til at have fokus på blå hydrogen," siger Grete Tveit, direktør for lavkarbonløsninger i Equinor, til Teknisk Ukeblad, der ligeledes har offentliggjort brevet.

Brevet er dateret til den 24. juni og er underskrevet af store olie- og gasselskaber som Equinor, Exxonmobil, Eni, Uniper og Wintershall Dea for at nævne nogle få.

"Vi tror helt og holdent, at Europas fremtidige energisystem skal tage en teknologineutral tilgang for at drive den mest pris- og omkostningseffektive dekarbonisering, hvorfor vi støtter en strategi, som samler alle rene brintproduktionsformer, hvilket inkluderer elektrolyse, metanpyrolyse, omdannelse af naturgas i kombination med karbon- fangst, brug og opbevaring (CCS)," skriver selskaberne i brevet.

Meget billigere

Hvor brint lavet på vedvarende energi kaldes grøn, kaldes brint lavet på naturgas for grå brint, mens den bliver kaldt for blå, hvis CO2-udledningen fra produktionen opbevares eller genbruges.

Olie- og gasselskaberne pointerer, at blå brint er 2-5 gange billigere end grøn brint. EU-kommissionen baserer sine tal på data fra det internationale energiagentur, IEA, som beskriver en pris på 2 euro per kg for blå brint og 2,5-5,5 euro per kg for grøn brint.

Generelt varierer prisestimater på grøn brint meget, da det endnu ikke er noget, som bliver produceret i storskala.

Bliver en del af fremtiden

Med EU's brintplan og den reviderede resolution for rammen for store EU-støttede infrastruktur-projekter, TEN-E, som bliver stemt igennem senere i dag, står det efterhånden klart, at brint lavet på naturgas bliver en del af EU's fremtidige energimix.

I går gjorde medlem af EU-parlamentet for gruppen Forny Europa, Morten Helveg, det klart i EnergiWatch, at det fremover også vil være muligt for naturgasprojekter at få støtte i EU, såfremt de lever op til visse krav.

En af dem er, at gassen kan omdannes til brint.

"Vi skal have en form for screening, hvor der bliver lavet nogle kriterier, af listen, så det bliver gjort klart, hvilken effekt projekterne vil have for klimaet. Jeg presser på for disse impact assessments, så de ikke kun omhandler det økonomiske element, men også hvordan vi kommer i mål i henhold til vores klimaforpligtelser," sagde Morten Helveg.

Genbrug af infrastruktur til "ren brint"

Morten Helveg understregede ligeledes, at det vil være en måde, hvorpå man kan undgå stranded assets, altså ubrugelig infrastruktur, i eksempelvis 2040.

Den argumentation gentager sig i EU's brintplan.

"En progressiv tilgang til brintløsninger kan ligeledes lede til omdannelse eller genbrug af den eksisterende gasinfrastruktur, hvilket vil modhjælpe stranded assets i pipelinen," skriver kommissionen.

Equinor tog tidligere i år en investeringsbeslutning om sammen med Total og Shell at gennemføre Northern Lights-projektet, en CO2-brønd i Nordsøen.

Ifølge Equinor er det erklærede mål at skabe et marked for blå brint, så naturgas stadig spiller en nøglerolle i fremtiden.

"Det er en måde at forlænge værdien af naturgas ind i en udledningsfri fremtid," sagde direktør for midstream i Equinor, Irene Rummelhoff, til EnergiWatch dengang.

Nu lobbyer selskaberne for, at EU beskriver den blå brint som ren, hvilket EU endnu ikke er parat til. De definerer blå brint som en "lavudslipsløsning".

"Vi vil fortsætte med at kommunikere om det, som vi synes er vigtigt, nemlig at få CO2-udslippet ned, og der må blå brint være en del af mixet. Vi kan indfange 95 pct. af CO2'en [fra produktionen, red.], så jeg vil kalde den for ren, selvom det ikke er 100 procent," siger Grete Tveit til Teknisk Ukeblad.

Nu går EU ind i den grønne overgangsfase med Paris i vest og gas i øst

Europa sigter mod mindst 40 GW brint i 2030 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også