Covid-19 får nordmænd til at reducere nettariffen

Efter protester fra erhverv og industri har den norske systemoperatør valgt at reducere nettariffen med mellem 20 og 25 pct. i 2021 i stedet for at sætte den op.
Foto: Øivind Haug / Statnett
Foto: Øivind Haug / Statnett

Den nationale systemoperatør i Norge, Statnett, har besluttet sig for at reducere nettariffen med 20-25 pct. i 2021 i forhold til 2020.

Årsagen er covid-19, oliepriskrigen og det dertilhørende smæk til norsk økonomi.

"Vi er i en fase, hvor det er nødvendigt at tage højde for den vanskelige situation, som mange elkunder befinder sig i. Vi ønsker derfor at arbejde for, at alle forbrugskunder får reduceret tariffen i 2021. Det kommer både til at gælde industri, erhverv og husholdninger," siger koncerndirektør for Statnett, Knut Hundhammer, i en meddelelse.

Udmeldingen fra Statnett kommer efter, at tariffen er steget mærkbart de sidste par år. Særligt industrien har fået øget deres tarif og kunne ligeledes se frem til en markant stigning i 2021, som for især strømintensiv industri ville betyde en tredobling af afgiften.

Vanskelig situation

Store mængder ny vedvarende energi og et aldrende elnet har betydet, at Statnett de seneste år har igangsat flere store projekter og opgraderinger af centralnettet, men systemoperatøren vil nu anmode myndighederne om tilladelse til at udsætte indtægterne.

Derefter vil Statnett formelt godkende de nye satser den 1. oktober.

I går offentliggjorde det norske erhvervsliv et brev, hvor de bønfaldt Statnett om at vente med at øge nettarifferne, da erhvervslivet ovenpå covid-19 og faldende oliepriser er i knæ.

"Små ændringer giver store udslag i industriens udgifter. Det er mange millioner kroner, som sendes i den forkerte retning. Sammen med politikerne, arbejder vi hårdt for at holde hjulene i gang, og det vil være ekstremt uheldigt, hvis det her kommer oveni," sagde adm. direktør for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til E24 i den forbindelse.

Norsk erhverv i bøn til Statnett: Vent med højere afgifter

Norsk vindbranche forventer hurtige bud på havvind 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også