SF og K vil pålægge energisparekrav til hele den offentlige sektor

SF og Det Konservative Folkeparti stiller fire konkrete forslag til øgede energibesparelser i forlængelse af regeringens udspil på energiområdet, som de to partier ikke finder ambitiøst nok. (Opdateret)
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF SIMON VALUER

En usædvanlig alliance mellem SF og Det Konservative Folkeparti foreslår i et nyt klimaudspil fire konkrete energispare-tiltag i forlængelse af regeringens udspil på energiområdet, som de to partier i finder uambitiøst.

"Vi synes ikke, at energieffektivitet fylder meget i det udspil, der er kommet fra regeringen. De er jo kommet med deres udspil omkring energi og industri, og der er en lille pulje til støtte til erhvervslivet. Men det er over en kort årrække, og det er et lavt beløb," siger De Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard, til CleantechWatch og fortsætter:

"Det nytter ikke noget. Vi er nødt til at skrue op. Så det er vores fælles måde at kickstarte de forhandlinger, der skal i gang nu omkring energi og industri, og sende et klart signal om, at vi ikke må glemme den her del, at den grønne indsats."

Hun glæder sig over, at man på tværs af blokkene kan enes om ganske meget – især på klimaområdet.

"Når vi nu har fælles synspunkter med SF på det her punkt, tager vi det op og går ud med det sammen i stedet for, at vi hver især står og råber det samme budskab. Så vi koordinerer kræfterne og håber, at det kommer til at øge presset på dem måde," siger Mette Abildgaard.     

De to partier har ifølge Mette Abildgaard en fælles erkendelse af, at energieffektivitet er et område, der ikke må blive svigtet, når der skal laves en plan frem mod 2030.

"Lige nu er det mere sexet at snakke om energiøer og udbygning af vedvarende energi. Det er også vigtigt, og det skal vi også. Men Klimarådet peger jo tydeligt på, at hvis vi ikke får energieffektiviteten med, så bliver den grønne omstilling for dyr," siger Mette Abildgaard.

Seniorforsker i energibesparelser fra Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, Ole Michael Jensen, har dog ingen videre roser til overs for udspillet, som han kalder gammel vin på gamle flasker:

"Der er i forvejen en række krav til energibesparelser i bygninger, og der findes i forvejen puljer, som har til formål at fremme besparelserne," siger han til Politiken og efterlyser i stedet nytænkning såsom en skatterabat for at opnå et grønnere energimærke.

Synergi: Klimaudfordringer for vigtig til blokpolitik

I interesseorganisationen Synergi er bestyrelsesformand Bendt Bendtsen, som tidligere har stået i spidsen for Det Konservative Folkeparti, ganske tilfreds med de forslag, de to partier tager med til forhandlingerne om en klimahandlingsplan.

"En stor tommelfinger op til SF og De Konservative, der her har fundet nogle af de puslespilsbrikker, der tilsyneladende var blevet væk under gulvtæppet, da regeringen fremlagde et noget hullet klimaudspil sidste måned,," siger Bendt Bendtsen i en pressemeddelelse fra Synergi.

Ifølge Synergi-formanden er der potentialet i offentlige bygninger, for overskudsvarme og energieffektiviseringer i industrien, "langt større", end det regeringen omfavner med sit udspil. Bendt Bendtsen hæfter sig desuden ved det signal, det utraditionelle partnerskab mellem et 'rødt' og et 'blåt' parti sender.

"Klimaudfordringen er for vigtig til taktisk blokpolitik, og derfor er det modigt, modent og befriende at se SF og De Konservative finde sammen om at få rettet op på udspillet. Alliancen understreger, hvad der er på spil i forhandlingslokalet, og at der løber grønt blod i årerne på begge partier. Jeg håber, partierne belønnes med et stort aftryk i den endelige aftale," siger han.

Dansk Byggeri: Styrk energimærkningsordningen

Hos Dansk Byggeri er man også begejstret for alliancen.

"I Dansk Byggeri jubler vi over det politiske pres, de to partier lægger med enigheden om en ambitiøs tiltag til energieffektivisering. Det mangler i den grad i regeringens udspil til klimahandlingsplanen," siger Henrik Teglgaard Lund, Energipolitisk seniorkonsulent, Dansk Byggeri.

Han forudser, at forslaget vil sætte gang i nødvendige effektiviseringer.

"Forslaget med at stille krav til energirenovering i kommunale og regionale bygninger er brandgodt og helt i tråd med anbefalingerne fra Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren," siger Henrik Teglgaard Lund.

Han bakker også op om en øget information og rådgivning. 

"Men det vigtigste er nok at skabe klare rammer for energirenovering. Der er for eksempel brug for at styrke og videreudvikle energimærkningsordningen for bygninger, så det bliver et digitalt og løbende opdateret værktøj, der kan bruges i praksis."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Radikale insisterer på CO2-afgift i grøn skattereform

Klimarådet vil have olieselskaber til at betale CO2-afgifter

Landbrugets klimaforhandlinger venter til efteråret: "Det er stort og svært" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også