Priskollaps på olie trækker norsk krone med ned

Mandagens prisfald på olie betyder, at en norsk krone nu er mindre end 65 dansk øre værd.
20 pct. af den norske økonomi kan relateres på oliesektoren, så når det gør ondt på branchen, gør det ondt på Norge. | Foto: TOM LITTLE/AFP / AFP
20 pct. af den norske økonomi kan relateres på oliesektoren, så når det gør ondt på branchen, gør det ondt på Norge. | Foto: TOM LITTLE/AFP / AFP
AF RITZAU FINANS

Først var det olieprisen i USA, der blev ramt af markant fald - og tirsdag trækkes Brent-olien, som handles i Europa, med ned. Og som olienation presser prisfaldet den norske krone.

"Den norske krone rammes ofte af udsving på oliemarkedet, da 20 pct. af den norske økonomi kan relateres til oliesektoren. Vi vurderer, at det vil tage tid at få oliemarkedet i balance igen. Efterhånden som den globale økonomi åbner, vil efterspørgslen efter olie stige. Det vil kunne presse prisen lidt op," lyder det fra Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.

Futureprisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, lå på et tidspunkt i niveauet 18 dollar per tønde - men tirsdag ved middagstid koster en Brent-tønde 21,51 dollar mod 26,67 dollar mandag eftermiddag.

Og det prisfald er med til at trække den norske krone ned, som falder til 0,6477 danske kr. per norsk fra 0,6605 danske kr. ved lukketid mandag.

"Set med danske briller er olieprisfaldene i udgangspunktet positivt nyt. De sørger nemlig for, at brændstofpriserne forbliver lave i den kommende tid."

"Som forbrugere bør man dog tage mere langsigtede briller på. De nuværende meget lave oliepriser vil uundgåeligt medføre konkurser i oliesektoren og lavere produktion i fremtiden til følge. Det vil i fremtiden kunne holde oliepriserne højere, end de burde være," påpeger Kim Blindbæk.

I de store valutakryds koster euro tirsdag middag 1,0832 dollar mod 1,0875 dollar mandag, mens dollar står i 107,41 yen per dollar mod 107,70 yen mandag eftermiddag.

Nordsøolie dykker og tankaktier stiger efter historisk amerikansk oliekollaps

Oliekrisen går i land på Esbjerg Havn

Underleverandør i olieindustrien ser vigtigt marked forsvinde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også