Ministers tidsplan for ny norsk vindenergi skaber vrede

Norges energiminister vil igen åbne for tilladelser til vindprojekter, hvilket har fået vindmodstandere op af stolen og hen til tastaturet.
Energiminister Tina Bru vil gerne åbne for nye tilladelser til vindparker. | Foto: PR / OED - NTB Scanpix
Energiminister Tina Bru vil gerne åbne for nye tilladelser til vindparker. | Foto: PR / OED - NTB Scanpix

Norges energiminister, Tina Bru, vidste nok godt, at det var lidt af en hvepserede, som hun stak hånden ind i, da hun for lige knap en måned siden, annoncerede, at regeringen stiler efter at åbne for nye tilladelser til vindparker før sommerferien.

Der er ikke blevet givet tilladelser om nye vindparker i Norge, siden myndighederne i april 2019 sagde stop.

Dengang blev det gjort for at vente på en national rammeplan for vindenergiens udbygning i Norge, men da planen faldt til jorden efter voldsomme protester mod vindenergi, fortsatte stoppet ufortrødent.

I stedet udformede NVE, Norges Vassdrags- og Energidirektorat, en række anbefalinger, som skulle skabe større lokal forankring i udbygningen i form af eksempelvis kommuneskat, tidligere mulighed for afslag og kommunale råd, som bør inddrages i godkendelsesprocessen.

De anbefalinger vil regeringen kigge på, så der kan åbnes op for nye tilladelser.

"Regeringen vil have afsluttet dette arbejde før sommer. Eftersom sagen kræver lovændring og dermed behandling i Stortinget, kan det tage lidt længere tid, før vi har de nye færdige krav til tilladelser, og vi genoptager behandlingen af tilladelser," sagde hun til Aftenposten.

I sidste uge meddelte Tina Bru så officielt, at regeringen før sommer vil fremlægge et forslag til et nyt system for tilladelser.

"Jeg vil i arbejdet med forslaget lytte til organisationer, vindbranchen, lokale og regionale myndigheder og flere. Jeg vil lære af erfaringer med det nuværende system og indhente forslag til ændringer," sagde Tina Bru.

Samtidig offentliggjorde ministeren besøg i Fosen og Dalane; to brændpunkter for norsk vindmodstand.

I mandags, for en uge siden, blev besøgene på grund af smittefare i forbindelse med covid-19 og så brød helvede løs.

Udemokratisk

Vindmodstandere så nemlig aflysningerne som et forsøg på at hive forslaget direkte for Stortinget uden at høre modstanderne, og den tidligere diplomat Mette Kongshem skrev en harmdirrende kronik i Klassekampen mod ministeren.

På sociale medier blev der harceleret mod ministerens arrogance, og der blev spekuleret i, hvorvidt en demokratisk debat blev tilsadesat af hensyn til industrien, som i stadig højere grad er nervøse i forhold til det fortsatte stop for nye tilladelser.

Der kommer stramninger

Reaktionen fik i fredags ministeren til at sende en besked ud, hvor det blev garanteret, at der vil blive holdt møder. Det vil blot være over video i stedet, skrev hun i et modsvar til Mette Kongshems kronik med titlen "Vi lytter".

Samtidig skriver ministeren, at de 5.000 høringssvar, som i sin tid kom ind til forslaget om en national rammeplan, ikke skrinlægges. Tværtimod vil de udgøre fundamentet for regeringens arbejde, skriver Tina Bru.

Det skal i parantes bemærkes, at den altovervejende del af de 5.000 indlæg var særdeles kritisk anlagte over for mere vindenergi.

Endelig gjorde ministeren det klart, at den norske vindbranche godt kan forberede sig på stramninger, samt at man altid er velkommen til at sende sine inputs til de nye regler direkte til Olie- og Energiministeriet.

Corona stopper den norske vindudbygning

Norsk olieserviceselskab siger farvel til 70 pct. af medarbejderne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også