Ida Auken: Sæt geotermi-tilladelserne i bero

Der skal findes en bedre løsning, inden der deles flere tilladelser ud til geotermi, mener Ida Auken, der efterlyser en opdatering på området.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Vandene er delt, og bølger går højt, når Geoop og A.P. Møller Fondens investeringsselskab A.P. Møller Holding diskuterer, hvilken løsning er den bedste i forhold til tildeling af licenser til geotermi.

Nu melder Ida Auken sig på banen. Hun er dels klimaordfører og dels formand for Folketingets klima- og energiudvalg, der sammen med energiminister Dan Jørgensen skal beslutte, hvorvidt de gældende regler for tildeling af eneretstilladelser skal suspenderes eller ej.

"Geotermisk energi har et ekstremt spændende potentiale som en del af fremtidens bæredygtige varmeforsyning. Men den måde, vi giver licenser til virksomheder på området, trænger helt åbenlyst til en opdatering, hvis vi skal realisere potentialet. Derfor håber jeg, ministeren sætter tildelingen af tilladelser i bero, til vi har fundet en bedre løsning," lyder det fra Ida Auken i en skriftlig kommentar.

Hælder til Geoops løsning

A.P. Møller Holding har på den ene side har argumenteret for, at en indstilling af licenser kan betyde et benspænd for geotermi i flere områder i Danmark, da det kan tage op til seks år fra en licens, tildeles til, at et anlæg står færdigt. Det er et problem, fordi der ifølge selskabet er en række anlæg med kul, gas og biomasse skal erstattes inden for en kortere årrække.

I den anden grøft står Geoop.

Her mener den adm. direktør, Lars Andersen nemlig, at det ikke vil få konsekvenser, da selskaber fortsat kan indgå aftaler med forsyningsselskaberne.

I stedet så selskabet, der har Eon og Iceland Drilling i ejerkredsen, hellere nye regler på området, der vil fordre større konkurrence.

"I den nuværende proces tildeles tilladelser til geotermiaktørerne i markedet, selvom de endnu ikke har en aftale med et forsyningsselskab. Det betyder de facto, at konkurrencen begrænses, og der lægges beslag på store arealer, som én aktør har monopol på, inden det er sikkert, om forhandlingerne med et forsyningsselskab munder ud i en aftale," har Lars Andersen fortalt til EnergiWatch.

Kort fortalt ønsker Geoop, at ændre vilkårene i den danske undergrundslov, så det bliver et krav, at geotermiske selskaber har en aftale med et fjernvarmeselskab, før en minister tildeler en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermi, og at licenstildelinger indtil videre suspenderes.

Og det er et ønske, som Ida Auken kalder fornuftigt.

"Jeg synes umiddelbart, at der er fornuft i GEOOP’s forslag til, hvordan tildelingen af geotermi-licenser kan foregå i fremtiden."

Københavner-kampen

Både A.P. Møller Holding og Geotermisk Operatørselskab, Geoop, har ansøgt om licens i hovedstadsområdet, der er landets klart mest interessante område for geotermi får såvel operatører som forsyningsselskaber på grund af godt en mio. fjernvarmeforbrugere og store vandressourcer i undergrunden.

A.P. Møller Holding har siden 2018 fået tildelt licens i Aarhus, Aalborg og Nordsjælland, men valgte trods licensen ikke at byde på 100 megawatt geotermi, som Aalborg Forsyning har sendt i EU-udbud.

Her er Geoop i stedet i forhandlinger med Aalborg Forsyning.

Geoop efterlyser konkurrence om geotermi

A.P. Møller-direktør advarer mod at sætte geotermi på hold

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også