EnergiWatch

Medier: Ny energiminister ind fra Højre

Ifølge Dagens Næringsliv bliver Tina Bru fra Høyre den nye olie- og energiminister i Erna Solbergs regering, efter Sylvi Listhaug forlod regeringen sammen med resten af Fremskrittspartiet.

Foto: PR / Høyre

I mandags forlod Sylvi Listhaug Erna Solbergs regering sammen med Fremskrittspartiet, der udvandrede, efter regeringen hjemtog en norsk-pakistansk kvinde med forbindelse til Islamisk Stat og hendes to børn.

Nu er arvtager tilsyneladende allerede klar. Det skriver Dagens Næringsliv  på baggrund af kilder tæt på processen i regeringen, mens både Verdens Gang og NRK bekræfter oplysningerne gennem adskillige regeringskilder.

Erna Solberg skulle eftersigende have peget på den 33-årige partifælle Tina Bru, der i øjeblikket sidder i Stortinget og energi- og miljøkomiteen. Selvom Tina Bru kommer ind fra Høyre, er der ikke just tale om, at hun kommer ind fra højre.

Der er nemlig tale om en af favoritterne til posten, hvor henholdsvis Tina Bru og Nikolai Astrup de seneste par dage er blevet fremhævet på både sociale og konventionelle medier som favoritter til posten. Begge er de fra Høyre, og der har været spekuleret i, at de andre regeringspartier, Venstre og Kristelig Folkeparti, ikke har haft særlig stor sult på posten.

Meget kan nemlig tyde på, at olie- og energiministeriet kan ende i hidsige fløjkrige efter Fremskrittspartiets exit. Sylvi Listhaug affyrerede varselsskud i forgårs, hvor der blev blæst til krig mod vindmøller og det privatejede britiske strømkabel, NorthConnect.

I første omgang forholdt Arbeiderpartiet sig neutral i forhold til Fremskrittspartiets krigserklæring, men i går hoppede Arbeiderpartiet så med på den dagsorden og pludselig tegner der sig nu et politisk flertal mod NorthConnect.

Lidt for olieglad

I branchen drager de fleste uden for olieindustrien nok en lettelsens suk over udsigten til en minister fra Høyre, såfremt Dagens Næringslivs oplysninger er korrekte.

Med jævne mellemrum blev Kjell-Børge Freiberg beskyldt for at være en del mere olie- end energiminister, men den forkærlighed for det sorte guld blev der skruet yderligere op for ved hans afgang i midten af december, hvor Sylvi Listhaug i stedet entrerede. I de 33 dage med hende ved roret blev oliebranchen overhældt med kærlige ord, roser og planer om produktion langt ind i århundredet.

Ansvarshavende redaktør for Teknisk Ukeblad, Jan M. Moberg, skriver i sin nekrolog over Listhaugs korte tid som minister, at oliekærligheden kom med sådan en kraft, at selv olieindustrien mente "at det blev lidt for meget".

 

Afgående energiminister varsler energipolitisk krig mod regeringen 

Energiminister træder af efter Fremskrittspartiets udvandring 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs