EnergiWatch

Regeringen udskyder beslutning om ny oliejagt i Nordsøen

Ifølge Dan Jørgensen kræver overvejelserne om 8. udbudsrunde mere tid. Energiministeren har lyttet til råd fra de miljøøkonomiske vismænd om at udskyde beslutningen indtil klimahandlingsplanerne, siger han til Berlingske.

Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Regeringen har valgt at udskyde en beslutning om, hvorvidt der skal søges efter og udvindes olie i Nordsøen. 

Beslutningen kræver et bedre grundlag og mere tid, lyder begrundelsen fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Berlingske.

"Det er en besværlig øvelse, og det er også derfor, vi tager os lidt længere tid, end man normalt gør og har gjort," siger han til avisen.

8. udbudsrunde vil give rettigheder til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen frem til midten af 2050'erne. Danmark skal efter planen være klimaneutral i 2050.

Flere selskaber har allerede søgt om tilladelse til at lede efter og udvinde ny olie og gas i Nordsøen.

Det drejer sig om Total, Mol Dania, Lundin Norway og Ardent Oil.

Dan Jørgensen siger til Berlingske, at det er de miljøøkonomiske vismænd, der har anbefalet ham at vente med at træffe en beslutning, indtil klimahandlingsplanerne skal på bordet.

"En no-brainer"

Står det til Greenpeace Danmark, er der imidlertid ingen grund til tøven fra regeringen.

Generalsekretær Mads Flarup Christensen udtaler i en meddelelse fra miljøorganisationen, at der ikke findes nogen god grund til at fortsætte oliejagten ind i sidste halvdel af dette århundrede.

"At sætte en slutdato på olie fra Nordsøen er den største enkeltstående handling, Danmark kan gøre for at understøtte den globale klimakamp. Det er jeg sikker på, at Dan Jørgensen også vil komme frem til, men det havde været bedre for alle, hvis det var i dag," siger generalsekretæren.

"Det burde være en no-brainer at sætte en slutdato på jagten efter ny olie. Verden har i dag allerede langt mere olie og gas, end vi kan tåle at brænde af, hvis vi skal nå målene i klimaaftalen fra Paris. Andre lande har allerede sat en slutdato på eller helt stoppet deres olieudvinding, så at følge trop vil på ingen måde være et dansk soloudbrud," fortsætter han.

To milliarder på spil

Det er dog ikke alene klimaovervejelser, der fylder hos ministeren og de embedsmænd, som han har sat til at undersøge spørgsmålet til bunds.

Der skal blandt andet også tages hensyn til de økonomiske konsekvenser ved et eventuelt fravalg.

Skatteministeriet har tidligere skønnet, at staten kan hente indtægter for omkring to milliarder kroner ved at gennemføre udbudsrunden.

Regeringen frygter dog, at regningen kan blive endnu højere, fordi en aflysning kan gå ud over olieselskabernes nuværende investeringer.

Ifølge Dan Jørgensen er det for tidligt at sige noget om, hvornår der kan træffes en endelig beslutning.

"I regeringens klimapartnerskaber vil branchen komme med deres analyser. I dialog med Klimarådet vil vi få bedre belyst, hvad klimaeffekterne er, og samlet set vil vi senere på året være i stand til at træffe den rigtige beslutning," siger Dan Jørgensen i en video, som ministeriet har lagt på Twitter.

 

Olieindustriens flammer forurener fire gange mere i Danmark end i Norge

Vismænd spår stort dyk i Nordsø-indtægterne 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs