EnergiWatch

CO2-syndere holdt igen med konkrete planer på topmøde

Klimatopmøde i New York resulterede i en række nye initiativer, men ingen af de lande, som udleder mest CO2, kom med nye konkrete klimamål på mødet.

Foto: LUCAS JACKSON/Reuters / X90066

Der er sket klare fremskridt på mandagens klimatopmøde. Og selv om der er lang vej endnu, er der håb forude i forhold til at begrænse den globale opvarmning.

Sådan lød budskabet fra FN's generalsekretær, António Guterres, i den afsluttende tale på topmødet i New York.

"Vi kan vinde dette kapløb," sagde han natten til tirsdag dansk tid.

Generalsekretæren havde indkaldt verdens stats- og regeringschefer, erhvervsledere og private investorer til topmødet for at sætte mere fart i den grønne omstilling.

De skulle levere konkrete planer og ikke "flotte taler", lød opdraget.

Guterres mener, at missionen er lykkedes.

Det skulle være et topmøde med handlingsplaner. Jeg takker jer for at have leveret dem, lød det.

Portugiseren fremhæver stribevis af initiativer, der er blevet lanceret under og op til mødet.

Nogle af dem er nye, andre er vokset i omfang. Samtidig har flere lande annonceret, at de øger deres bidrag til at bekæmpe klimaforandringerne.

Der var dog ingen af de lande, som udleder mest CO2, der kom med nye konkrete klimamål på mødet.

Til gengæld har 70 lande ifølge Guterres givet tilsagn om, at de senest næste år vil fremlægge mere ambitiøse klimaplaner. 77 lande har "forpligtet" sig til at være klimaneutrale i 2050, fortæller han.

- Men vi har stadig lang vej endnu. Vi er der ikke endnu. Der skal meget mere til for at nå klimaneutralitet i 2050 og for at sikre, at opvarmningen ikke overstiger 1,5 grader ved udgangen af dette århundrede, siger Guterres.

Ifølge klimaaftalen fra Paris skal verdens lande begrænse opvarmningen til 1,5-2 grader i forhold til den tidlige industrialisering i 1800-tallet.

Hvis muligt skal det tilstræbes at holde stigningen på 1,5 grader.

Den første grad er allerede opbrugt. Videnskaben peger på, at vi i øjeblikket har kurs mod en temperaturstigning på godt tre grader.

Kulglade Kina tøver med nye klimaløfter 

FN-chef åbner topmøde ved at erklære klimaet i nødtilstand 

Mere fra EnergiWatch

RWE fordoblede omsætningen i første halvår

Den tyske energikæmpe fik holdt fast i de gode takter gennem årets første to kvartaler og opjusterer for året. Stop for russisk kulimport kommer dog til at give milliardtab, lyder det i regnskabet.

Olieprisen på vej mod bedste uge i fire måneder

Torsdag løftede Det Internationale Energiagentur, IEA, sin forventning til den globale efterspørgsel efter olie. Det venter nu et globalt forbrug på 2,1 mio. tønder per dag - 380.000 tønder mere end tidligere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs