EnergiWatch

Statsfond om bestikkelsessag: Stærkt beklageligt

Den statslige investeringsfond IFU, der har medfinansieret et afrikansk kraftværk, som efterforskes for bestikkelse, mener, at Burmeister & Wain Scandinavian Contractors (BWSC) har handlet efter bogen.

Foto: PR BWSC

"Stærkt beklageligt og strid med med IFU's politik."

Sådan lyder det i en kommentar i Berlingske fra den statslige investeringsfond IFU, der har medfinansieret et af Burmeister & Wain Scandinavian Contractors (BWSC) kraftværksprojekter i Afrika.

Den danske virksomhed har på baggrund af en rapport fra Kammeradvokaten bortvist fem medarbejdere, og to personer er desuden blevet politianmeldt i forbindelse med sagen.

"Det, der er sket, er stærkt beklageligt og i strid med IFUs politik. Men vi synes faktisk, at BWSC har handlet efter bogen. De får iværksat en grundig undersøgelse af Kammeradvokaten og tager konsekvensen ret klart og tydeligt," siger siger kommunikationsdirektør i IFU, Rune Nørgaard, med henvisning til politianmeldelser og bortvisninger

IFU vil ikke foretage sig yderligere for nuværende, men afventer politiets efterforskning.

"Vi har ikke kendskab til lignende sager," siger han til Berlingske.

I en undersøgelse, Kammeradvokaten har foretaget for BWSC af tre afrikanske projekter, fremgår det, at der i hvert fald i to af de offentlige udbud har været handlet i strid med reglerne af visse af de tilknyttede medarbejdere. BWSC har bortvist 5 af 13 undersøgte medarbejdere, mens 2 er politianmeldt på baggrund af sagen.

"Undersøgelsen giver grundlag for at antage, at den kontraktsum BWSC aftalte med én af sine underleverandører i forbindelse med ét af projekterne, indeholdt et betragteligt beløb, der ikke angik entreprenørens faktiske leverancer. Det vurderes i undersøgelsen sandsynligt, at dette beløb kan være anvendt til bestikkelse og/eller underslæb," fremgår det af Kammeradvokatens hovedkonklusioner, som BWSC tidligere har udleveret til EnergiWatch.

Sagen kom frem efter en anonym whistleblower i april 2018 sendte en sms med påstandene om lovbrud. I første omgang konkluderede en intern undersøgelse dog, at der ikke var hold i påstandene. Det har en ekstern undersøgelse fra Kammeradvokaten, selskabet samtidig tog initiativ til, siden konkluderet, at der var.

Ansatte hos dansk kraftværkproducent politianmeldt for korruption 

BWSC fik unfair fordele i offentlige udbud 

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs