Klimaforandringer har ødelæggende effekt på Svalbard

Temperaturstigninger på den arktiske øgruppe har ødelæggende effekt på unikt miljø, viser stor undersøgelse.
AF RITZAU

Temperaturerne på den norske øgruppe Svalbard, der ligger i Nordishavet, stiger med sådan en hast, at det kan få ødelæggende effekt på det unikke miljø i området.

Det viser en ny stor undersøgelse foretaget af forskere fra Norsk Klimaservicesenter (KSS), der er et samarbejde mellem Norges meteorologiske institut og landets energiministerium.

Ifølge undersøgelsens fremskrivninger baseret på den nuværende udledning af drivhusgasser kan temperaturen i Nordishavet stige med intet mindre end ti grader frem mod år 2100.

"En ti graders stigning, med store implikationer for den arktiske natur og is-afhængige arter, vil være altødelæggende," siger Norges klima- og miljøminister, Ola Elvestuen, om undersøgelsens konklusioner til nyhedsbureauet Reuters.

Undersøgelsen fra KSS peger på en række konkrete forandringer i det lokale klima som følge af de markante stigninger i temperaturen.

Og det får ikke bare effekt på Svalbard, men på hele Arktis fra Alaska til Sibirien.

Gletsjere vil smelte med rekordfart, laviner vil blive hyppigere, og permafrosten vil langsomt, men sikkert forsvinde. Regionen er hjem for mange isbjørne, der kan se deres naturlige levesteder forsvinde, skriver KSS.

"Ingen gør nok for at mindske udledningerne. Vi må gøre mere. Brugen ad olie og gas må begrænses," siger Ola Elvestuen.

Han støttes af chefforsker Inger Hanssen-Bauer, der er leder af KSS. Hun kalder rapporten en advarsel til hele polarområdet.

"Hovedbudskabet er, at disse forandringer sker meget hurtigt," siger hun til Reuters.

Hun understreger, at det vil kræve øjeblikkelig og omsiggribende handling fra verdenssamfundet, hvis temperaturen skal holdes på det nuværende niveau.

Fra 1970'erne til i dag er temperaturen på Svalbard steget mellem tre og fem grader.

Ifølge Paris-aftalen fra 2015 har 200 lande forpligtet sig til at holde globale temperaturstigninger under 2 grader celsius frem mod år 2100. På verdensplan er temperaturen i øjeblikket steget med 1 grad.

Der bor 2300 mennesker på de arktiske øer. Longyearbyen, hovedbyen på øerne og en af verdens nordligste bosættelser, ligger bare 1300 kilometer syd for Nordpolen.

Grønne områder skal klimasikre hovedstaden 

Nye klima- og forsyningsingeniører udklækket 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også