Undersøgelse tilbageviser fejl ved støjmåling af vindmøller

Der er god overensstemmelse mellem beregnet og reel støj fra vindmøller, viser måling. Det gælder både lavfrekvent støj indendørs og støjen udenfor, der dog ofte overdøves af vindens støj i bladene.
Foto: /ritzau scanpix/Tycho Gregers/
Foto: /ritzau scanpix/Tycho Gregers/

En af de hyppigste ankepunkter mod vindmøller har fået et skud for boven. Igennem årevis har kritikere hævdet, at de beregnede støjniveauer fra vindmøller ikke er i overensstemmelse med den reelle støj, og at det derfor skal være et krav, at støjen i stedet måles hos de enkelte naboer.

En sådan støjmåling hos naboer til tre vindmøller i Nollund Vindmøllepark ved Grindsted er siden sidste år blevet foretaget for Miljøstyrelsen. I rapporten herfra konkluderes det, at "der er god overensstemmelse mellem de beregnede støjbidrag efter retningslinjerne i Vindmøllebekendtgørelsen og de målte støjbidrag fra vindmøllerne."

Derudover konkluderes det, at der ligeledes er "god overensstemmelse mellem beregnede lavfrekvente støjbidrag indendørs efter retningslinjerne i Vindmøllebekendtgørelsen og målte indendørs niveauer af lavfrekvent støj".

Der er ikke konstateret støj fra møllerne, der overskrider bekendtgørelsens støjgrænser. Rapporten konstaterer dog, at det er vanskeligt at sammenligne resultater af støjmålinger hos naboerne med de gældende støjgrænser. Det skyldes imidlertid, at "støjbidraget fra vegetationen" – f.eks. bladenes raslen i træerne – er på niveau eller højere end støjen fra vindmøllerne.

"Målingerne viser, at de beregnede målinger, vi fik lavet i 2012 på de tre møller, var korrekte. Endvidere tilbageviser rapporten fra Miljøstyrelsen, at vi skulle have "fiflet" med møllerne, da støjen blev målt, som enkelte naboer i Nollund påstod. Det er vi dog ikke overrasket over, da vi altid følger de regler som myndighederne sætter 100 pct.," siger Bent Stubkjær, adm. direktør i Best Energy, der ejer møllerne.

Målingerne er foretaget både inden- og udendørs hos tre naboer placeret i forskellige retninger inden for en kilometers afstand fra møllerne samt på et punkt omtrent halvvejs mellem naboer og mølle. Der er dels foretaget korttidsmålinger på en dag og langtidsmålinger med op til 15 mikrofoner i samtidige målinger over fire dage og med vindhastigheder fra 0-15 meter i sekundet.

Det skal bemærkes, at rapporten er foretaget ud fra en enkelt vindmølletype – Vestas V112-3.0MW – og at sammenfaldet mellem beregnede og målte resultater dermed ikke nødvendigvis gør sig gældende for alle andre typer møller også. To øvrige støjmålinger på andre parker med andre møller er i gang med at blive udarbejdet med resultater, der ventes klar inden årsskiftet, hvilket vil kvalificere undersøgelsen yderligere.

Endelig kan det i forbindelse med overholdelse af bekendtgørelsen nævnes, at denne kun har identificeret støjgrænser ved 6 og 8 m/s. Det bemærkes i rapporten, at lige som hørbare toner i støjen fra vindmøller ikke er mest tydelige i medvindsretning, så er de det heller ikke nødvendigvis ved netop disse to hastigheder. Ofte vil de være tydeligst ved hastigheder under 6 m/s og stort set ikke målbare over 8 m/s.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også