Oliegiganter vender ryggen til Nordsøen

BP overvejer at følge i fodsporene på andre olieselskaber som Shell og Eon ved at forlade Nordsøen helt.
RITZAU FINANS

Ifølge flere internationale aviser er olieselskabet BP i fuld gang med at overveje et Nordsø-exit. Oliegiganten kan dermed blive en af en række selskaber, der i løbet af de seneste år har vendt ryggen til olieområdet i Nordsøen.

Det skriver Berlingske Business.

I løbet af de seneste år har en række olieselskaber frasolgt alle eller dele af virksomhedernes felter i Nordsøen. Det gælder blandt andet hollandsk-britiske Shell og tyske Eon. Og hvis rygterne taler sandt, vil britiske BP nu tilslutte sig.

Nordsøen er et modent område, hvor der gøres relativt få nye fund, og det kræver store investeringer at pumpe den sidste olie op. Ifølge oliehistoriker Morten Hahn-Pedersen kan det betyde, at flere oliegiganter som BP og Shell vil vælge at flytte deres investeringer til andre lande.

"For så store selskaber er Nordsøen kun en brik i et meget, meget stort spil. Når fortjenesten bliver relativt beskeden, har de mulighed for og incitament til at udbygge andre steder i stedet for," siger Morten Hahn-Pedersen, der for nylig har skrevet en bog om Maersk Oil, til Berlingske Business.

Oliegiganternes fravalg af Nordsøen er ikke nødvendigvis problematisk, da flere mindre spillere har specialiseret sig i at arbejde i felternes modne faser og dermed udgør potentielle nye købere.

Et skrækscenarie ville dog være, at de store selskaber vælger at gå i fodsporene på danske Dong Energy, som snart siger farvel til sin olie- og gasafdeling og minimerer selskabets investeringer.

Nordsøen bliver ikke hjulpet af tidens lave oliepriser. Mens banker og analysehuse havde forudset en stigning i priserne, har prisen på en tønde olie i lang tid ligget omkring 50 dollar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også