Nordsø-aftale får blandet modtagelse

Olie Gas Danmark kalder aftalen et væsentligt skridt mod indfrielse af Nordsøens potentiale, men brancheforeningen skoser også indholdet. Det samme gør miljøorganisation og kalder aftalen "en hjælpepakke til Mærsk".
Martin Næsby, adm. direktør i brancheforeningen Olie Gas Danmark.
Martin Næsby, adm. direktør i brancheforeningen Olie Gas Danmark.

Regeringens netop offentliggjorte Nordsøaftale kan med hurtigere afskrivninger og højere fradrag bane vejen for en større udnyttelse af Nordsøens ressourcer, lyder det fra brancheforeningen Olie Gas Danmark i en meddelelse.

Ordningen gælder nye investeringer i hele industrien, men vil være frivillig for olieselskaberne. Selskaberne kan dermed selv beslutte, om de ønsker at overgå til de nye regler i fremtidige investeringer, eller om de nuværende regler også skal gælde virksomhedens fremtidige investeringer.

"Vi er meget tilfredse med, at netop de elementer, som industrien har peget på som incitamentsskabende, indgår i aftalen. Vi havde gerne set værktøjerne foldet endnu mere ud, hvorved de ville udløse en større del af potentialet. Jeg vil kalde det et væsentligt skridt i den rigtige retning. Det handler om at indfri Nordsøens potentiale til gavn for både industri og samfund," siger Martin Næsby, adm. direktør i Olie Gas Danmark, i meddelelsen.

Her er detaljerne i ny Nordsø-aftale

Den fulde betydning af lempelserne, er endnu ikke afdækket. Virksomhederne skal analysere, hvordan de ændrede rammevilkår påvirker hvilke projekter, der kan lade sig gøre.

"Der er ikke tale om store lempelser. Det er naturligvis afgørende for den danske Nordsø-infrastruktur, at aftalen baner vej for en genopbygning af Tyra. Men der er også et potentiale af olie og gas, som vedrører andre felter. Virksomhederne skal nu tilbage og regne på, hvad der kan lade sig gøre. Jeg er på den ene side optimist og glad for, at vi har fået en aftale – på den anden side skal vi heller ikke skuffe nogen ved at sige, at alt nu kan lade sig gøre," siger Martin Næsby.

Greenpeace: Aftale står i kontrast til klimaaftale

Hos miljøorganisation Greenpeace kalder man aftalen en "hjælpepakke til Mærsk" og kortsigtet tankegang, når regeringen samt S, SF, DF og R bidrager til at forlænge levetiden for olie og gas, i stedet for at investere mere i den grønne omstilling af Danmark.

"Aftalen baner vejen for, at Mærsk kan foretage en massiv investering i at hive langt mere klimaskadelig olie og gas op fra Nordsøen. Det står i skarp kontrast til den kurs, som videnskaben og klimaaftalen fra Paris ellers soleklart udstikker som nødvendig," siger Mads Flarup Christensen , generalsekretær i Greenpeace Norden, i en meddelelse.

Han kalder det uansvarligt at forlænge olieproduktionen i Nordsøen. Skatterabatten på 5 mia. kr. til Mærsk og øvrige nordsø-selskaber kunne i stedet være brugt på at fremskynde den nødvendige grønne omstilling af Danmark.  

"Det er tankevækkende, at staten for et par år siden ikke kunne finde penge til at sikre Dongs fortsatte indsats med at udbygge det danske vindeventyr for i stedet at overlade det til markedet, mens de offentlige midler åbenbart nu sidder mere løst, når det kommer til en sektor uden reel fremtid som olie- og gasindustrien," siger Mads Flarup Christensen.

Enhedslisten undrer sig over Mærsks evigt-vindende hånd

Staten lokker olieselskaber med skatterabat i Nordsø-aftale

Olielobbyist kan ikke forklare tal bag påstået gevinst til den danske stat

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også