240.000 tønder ekstra olie sender olieprisen i knæ

Olieprisen er i retræte efter at have rejst sig fra de døde i år. Baggrunden er ny frygt for overkapacitet.
Foto: Kamran Jebreili / AP Polfoto
Foto: Kamran Jebreili / AP Polfoto

Olieprisen falder mærkbart fredag og fortsætter dermed den - med olieselskabernes øjne - dårlige stime, der har domineret markedet siden sidst i oktober.

Fredag falder prisen på en tønde nordsøolie, Brent, med 3,3 procent til 44,37 dollar. Det er det laveste niveau siden august. Baggrunden er nye tal fra OPEC, en sammenslutning af olieeksporterende lande.

De viser, at de 14 medlemmer af organisationen producerede 33,64 millioner tønder olie om dagen i oktober, en stigning på 240.000 tønder siden måneden før.

OPEC sendte ellers oliepriserne op fra historiske lavpunkter efter foreningen tidligere på året meldte, at man arbejdede på at mindske produktionen for at øge priserne. Men det er altså ikke sket endnu. OPEC mødes 30. november, hvor der kan komme en aftale.

"Selv hvis der kommer en aftale, er der utroligt meget olie, der bliver pumpet ud på markedet. Priserne har fortjent at være så lave, måske endda lavere," siger oliehandler ved Tyche Capital Tariq Zahir til Reuters.

Torsdag fortalte energiorganisationen IEA, at den globale daglige produktion af olie var på 97,8 millioner tønder, en stigning på 800.000. 

Samtidig kom det frem, at organisationen vurderede, at den overkapacitet, der har domineret markedet i årevis, kan fortsætte langt ind i 2017.

"Olien falder i dag på grund af OPECs selvpåførte sår. OPEC-landene erkender store stigninger i produktionen, hvilket kan gøre det umuligt at nå en aftale," siger John Kilduff, partner i Again Capital LLC, til Bloomberg News.

Olieprisen lå i et godt stykke tid efter finanskrisen stabilt over 100 dollar. Men den boomende amerikanske produktion af skiferolie samt Irans tilbagevenden til oliemarkedet sendte fra sommeren 2014 til starten af 2016 prisen ned til under 30 dollar.

Det har samtidig været svært for OPEC at komme frem til en aftale om at begrænse produktionen, hvilket ellers har været en måde at understøtte priserne på historisk.

Trump-rådgiver varsler gyldne tider for olie og gas

Olieinvestorer mister tillid til stigende oliepris

Olien stiger før valg på håb om Opec-aftale

Sydbank ser supersvære år for Drilling

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også