Mærsk ligner den oplagte køber af Dongs olie - men skinnet kan bedrage

Dong har officielt sat sin olie- og gasafdeling til salg. Maersk Oil er på mange måder den naturlige aftager, men der er også mange ting, der taler imod.
Foto: DONG
Foto: DONG
JACOB BREJNEBØL KNUDSEN OG KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Dong vil gerne sælge sin olie- og gasforretning, og Maersk Oil vil gerne fokusere sin forretning på Nordsøen. Det kan nærmest ikke blive mere oplagt end, at Mærsk ender med at overtage Dongs olie og gas, der er centreret præcis omkring den Nordsø, Mærsk vil satse på.

Men selv om det ligger lige til højrebenet, er det ikke sikkert, at parterne kan blive enige om at sparke straffesparket i kassen. Dels har parterne allerede op til børsnoteringen af Dong forgæves været i dialog om en overdragelse, og endnu vigtigere har  A.P. Møller -Maersk A/S været ude på et strategisk opdateringstogt, som betyder, at man planlægger at skille sin olieforretninger ud fra virksomheden inden for to år, og her er et formentlig tocifret milliardbeløb næppe øverste på to do-listen for et lige nu nedprioriteret område.

Chefanalytiker Ricky S. Rasmussen vil absolut ikke udelukke, at Maersk Oil ender med at overtage Dongs olie- og gasaktiviteter, men netop den interne opsplitning af Mærsk og den planlagte udskilning af Maersk Oil fra det nuværende Mærsk gør dog, at han ikke helt tror på det.

"Hvor man tidligere måske var en oplagt køber, er det noget mindre sandsynligt i dag, netop fordi Maersk Oil skal udskilles af A.P. Møller-Mærsk A/S. Således skal købet strategisk give mening i forhold til at gøre Maersk Oil mere ”lækker” som selvstændig case. Og der kan man diskutere, om en køber vil synes det eller ej – denne køber vil jo formentligt selv være interesseret i selvsamme aktiver – og måske igen selv være med til at byde aktiverne op i pris.  Så det strategiske arbejde taget i betragtning, så er jeg ikke sikker på, at det bliver Maersk Oil, der løber af med sejren," vurderer han.

Selv siger Dongs adm. direktør Henrik Poulsen i forbindelse med regnskabet for 3. kvartal hos  DONG Energy A/S , at det ikke er første gang, man forsøger at afstå olieforretningen.

"Det er ingen hemmelighed, at vi forud for børsnoteringen undersøgte muligheden for at sælge olie- og gasforretningen, men vi konkluderede, at timingen og markedet ikke var rigtigt," lyder det samtidig med, at han mener, at man har trimmet oliedivisionen, så den fremstår meget attraktiv for interesserede købere ved at have en af de olie- og gasforretninger i Nordsøen med de laveste breakeven-omkostninger.

Derfor er han sikker på, at man nu kommer i mål med salgsplanerne.

"Forretningen er stærkere end for et år siden, så vi har en vis forventning om, at der vil være interesse for aktiverne," føjer han til.

Desuden erklærer han sig parat til, at et salg ikke partout skal betyde, at Dong skal ud af olien hurtigst muligt. En løsning med en overgangsfase er også mulig, men på lidt længere sigt rimer Dong og olie ikke længere på hinanden.

"I forhold til transaktionen så har vi et åbent sind, men vi vil også være helt åbne om, at vi exit’er forretningen og får likviditet,"

Hos Sydbank mener Morten Imsgard, der er både Dong- og Mærsk-analytiker, i modsætning til Ricky Rasmussen hos Nykredit, at Maersk Oil uanset hvad forbliver den oplagte køber bl.a. på grund af udmeldingerne om, at man ønsker at fokusere sine aktiviteter i Nordsøen.

"Jeg tror ikke, at Dong har et stort køberkartotek til Oil & Gas-divisionen. Det kan godt blive en tidskrævende proces at afsøge markedet for potentielle købere. Og timingen er fin nok for Mærsk Oil, som jo ønsker at styrke/vokse sin forretning forud for en eventuel selvstændig børsnotering," analyserer Morten Imsgard, der skyder på, at Dongs olie- og gasforretning vil koste 14 mia. kr., hvis den skal skifte hænder.

Hos Maersk Oil ønsker man ikke at deltage i nogle former for gisninger om en eventuel overtagelse:

"Vi overvejer egnede løsninger for vækst fra sag til sag. Men vi kommenterer ikke specifikt på dem."

NKT får stor Borssele-kontakt

Dong ser stærk vindportefølje - Trump eller ej

Dong afleverer trimmet oliedivision til uvis køber

Dong: Har endnu ikke talt med mulige købere af olieforretning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også