Dansk Nordsø-olie er lønsomt ned til 16 kroner

Ifølge data fra WoodMac er den aktuelle oliepris omkring den dobbelte af, hvad der er rentabelt på selv det dyreste af de store felter. Der er dog et aber dabei omkring den billigste olie.
Foto: Maersk Oil, Pressefoto
Foto: Maersk Oil, Pressefoto

Fortællingen om, at det er svært at tjene penge i Nordsøen, er noget overdreven. I hvert fald ifølge data, som Berlingske har fået tilsendt fra det britiske analysehus WoodMac. Det viser således, at fire femtedele af olie/gas på danske felter i Nordsøen, har et breakeven i 2020 på 25 dollar/tønden eller lavere med et overskud på 15 pct. indregnet.

"Det er ret interessant, at breakevenpriserne for de felter, hvor der også er noget tilbage i undergrunden, er relativt lave. Det viser noget om, at produktionen i Nordsøen er effektivt drevet," siger analytiker ved Sydbank, Morten Imsgaard, til avisen.

Det felt med de største resterende ressourcer, Halfdan – der i artiklen opgøres til at indeholde 38,9 pct. af den tilbageværende olie/gas – har ifølge WoodMac eksempelvis en breakeven-pris på 8,48 dollar/tønden. Markant lavere end de noget mindre felter Skjold (14,26 dollar/tønden), Syd Arne (20,69 dollar) og Dan (25,25 dollar). Endelig er en lille femtedel af den danske oliereserve ikke talt med.

Den mest lønsomme indvinding findes dog i Tyra-området. Her er en tønde olieækvivalent rentabel ved en pris på 2,31 dollar. Svarende til 15,8 kr. Svarende til mindre end 5 pct. af prisen for en tønde Brent mandag morgen.

Prisstigning på olie sat på hold

Omkring netop Tyra er der naturligvis det aber dabei, at feltets fremtid er uvis. En usikkerhed der ifølge selvsamme WoodMac vil lægge hele Tyra-området tør, såfremt Maersk vælger at trække stikket på den synkende platform, der kræver geninvesteringer for et ukendt om end næppe uvæsentligt beløb. Et træk, der i så fald altså vil lukke for den absolut billigste indvinding herhjemme.

Synkende platform kan koste størstedelen af Danmarks olie- og gasproduktion

Det skal dog nævnes, at Tyra-området angives til at indehold relativt begrænsede 8,2 pct. af den resterende olie/gas. Samt at data omhandler et breakeven i 2020, uden at det dog af artiklen fremgår, hvilke kriterier der ligger bag denne fastsættelse.

Omvendt er det med tallene fra det britiske analysehus in mente uvist præcis, hvorfor der er så stor divergens i forhold til, hvad Maersk selv mener er breakeven; I februar sagde daværende adm. direktør for Maersk Oil, Jacob Thomasen, således til EnergiWatch, at det var lykkedes at sænke breakeven fra 50-60 til 45-55 dollar.

Maersk Oil: "Det har været et hårdt år" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også