Biodiesel fordobler fossil-diesels CO2-udledning

"Kuren er værre end sygdommen," siger miljøorganisation.
Foto: Louis Pang/AP/POLFOTO/arkiv
Foto: Louis Pang/AP/POLFOTO/arkiv
JENS NIELSEN

En ny rapport fra den europæiske miljøorganisation Transport & Environment hænger biodiesel til tørre som en sort energi-kilde. Faktisk udleder biodiesel i gennemsnit dobbelt så meget CO2 som almindelig gammeldags, fossil-diesel, skriver Ingeniøren.

Er biodieselolien lavet på palmeolie, er CO2-udledningen tre gange så høj, fremgår det af rapporten.

Biodiesel regnes ellers for at at være CO2-neutralt, fordi de anvendte planter i deres opvækst har hentet den samme mængde CO2 fra atmosfæren, som senere afgives, når biobrændstoffet bliver brugt.

Men ifølge rapporten fra den europæiske miljøorgansiation er biodiesel skyld i, at EU's samlede udledning af drivhusgasser er steget med fire pct.

Lovkrav i mange lande kræver en vis mængde biodiesel tilsat almindelig diesel, men den fremgangsmåde er direkte skadelig, mener organisationens direktør Jos Dings:

”Kuren er værre end sygdommen. Selvom det har hjulpet, at EU har indført et loft på syv procent tilsat biodiesel, bør man sænke det loft til nul procent efter 2020. Så længe biobrændstoffer kan regnes som klimaneutrale, har bedre alternativer ikke en chance,” siger han ifølge Ingeniøren.

Avisen har også talt med lektor på Institut for Planlægning på Aalborg Universitet, Jannick Højrup Schmidt. Han peger på, at selv om miljøorganisationen har sat tallene højt, så er samme konklusion kommet fra mange andre:

”Det er dumt at bruge biodiesel baseret på såkaldt førstegenerations-olier fra for eksempel afgrøder – det giver i mange tilfælde højere udledning af drivhusgasser og i alle tilfælde en større påvirkning på biodiversitet. Så hellere bruge ren fossil diesel,« siger  Jannick Højrup Schmidt.

Værst for klimaet er palmeolie.

»Når man producerer palmeolie, får man store mængder spildevand med et højt indhold af organisk stof. Spildevandet behandles normalt i anaerobiske bassiner, og det udleder methan,« siger Jannick Højrup Schmidt til Ingeniøren.

Methan er som drivhusgas op til 36 gange værre end CO2.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også