Nordea: Doha-fiasko kan medføre ny priskrig

"Opec vil fortsætte med at drukne markedet i billig olie i et forsøg på at presse de producenter, der har højere omkostninger," mener analytiker.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten
RITZAU FINANS

De olieproducerende lande i Opec-kartellet vil fortsætte med at drukne markedet i billig olie, og det kan føre til endnu en priskrig. Det vurderer Thina Margrethe Saltved, olieanalytiker i Nordea Markets' afdeling i Oslo.

Vurderingen kommer, efter at Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) og en stribe andre olieproducerende lande søndag mødtes i Doha i Qatar for at forhandle en fastfrysning af olieproduktionen på niveauet fra januar, og forhandlingerne slog fejl.

"Det betyder, at Opec vil fortsætte med at drukne markedet i billig olie i et forsøg på at presse de producenter, der har højere omkostninger, såsom USA, Rusland og Norge, på trods af at processen har været mere smertefuld og længerevarende end forventet. Det kan også medføre en ny runde af priskrige mellem Iran, Irak, Rusland og Saudi-Arabien, idet konkurrencen for at øge markedsandelene blandt kunder i Asien og Europa er benhård," skriver Thina Margrethe Saltved i en analyse.

Skuffelsen i Doha kom, efter at Iran udeblev fra mødet, hvilket fik Saudi-Arabien til at droppe forslaget om fastfrysning, som kongedømmet ellers selv var kommet med.

Saudi-Arabien og Rusland havde så sent som nogle uger forud for forhandlingerne endda indikeret, at man kunne blive enig om en fastfrysning uden Irans involvering.

"Men den hårdere kurs kom, efter at Saudi-Arabiens stedfortrædende for kronprinsen i sidste uge sagde, at Saudi-Arabien alligevel ikke ville deltage uden Iran," forklarer Thina Margrethe Saltved.

Saudi-Arabien har da også spillet en stor rolle i dykket i olieprisen ved at holde et relativt højt produktionsniveau. Strategien er at stjæle markedsandele - blandt andet fra Iran og Irak, hvor olieproduktionen har fået en genkomst.

Nyt møde i juni

Alt håb om en aftale er dog ikke forsvundet. Ifølge mediet Aljazeera vil parterne forsøge at mødes igen i juni i stedet.

"Men det mislykkede forsøg på en aftale i Doha mindsker klart håbet om eventuelle ændringer i strategien for markedsandelene eller genindførelse af kvotesystemet, når Opec-kartellet mødes 2. juni i Wien," vurderer Nordea-analytikeren.

Udfaldet af Doha-mødet fremhæver ifølge hende de store kontroverser, der hersker internt i Opec. Kontroverser, som allerede kom til overfladen i december.

"Saudi-Arabien er tydeligvis ikke klar til at opgive den markedsandelstrategi, som landet lancerede på Opec-mødet i november 2014 uden at samarbejde med Iran. Iran vil omvendt ikke tilslutte sig til nogen aftale om at lægge loft over produktionen, før landets produktion når op niveauerne fra før sanktionerne mod landet," påpeger Thina Margrethe Saltved.

Hun betegner de fejlslagne forhandlinger som en klar skuffelse for markederne. Olieprisen er steget med omkring 50 pct., siden den nåede det laveste niveau i januar. Stigningen har dels været drevet af forventningen om, at Doha-mødet ville medføre en fastfrysning af produktionen, dels at skifer-produktionen i USA er faldet hurtigere i 2016, end forventet.

Mandag eftermiddag koster en tønde Nordsøolie 41,85 dollar, hvilket er et fald på knap 3 pct. fra fredagens niveau. I januar var prisen på Nordsøolien på vej til at koste under 30 dollar per tønde.

Doha-skuffelse kan sætte gang i ny priskrig

Iran spænder ben for olielandes plan for produktionsloft

Dongs børsnotering lige på trapperne, men hvad er det egentlig, man køber?

Rådgivere banker pjalterne sammen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også