Doha-skuffelse kan sætte gang i ny priskrig

Udfaldet af Opec-mødet i Doha var en stor skuffelse, siger Nordeas olieanalytiker. Det betyder fortsat risiko for druknedød.
Foto: Ronald Zak/AP/Polfoto
Foto: Ronald Zak/AP/Polfoto
RITZAU FINANS

Det er en stor skuffelse for olieindustrien, at 16 af verdens største olielande søndag i Doha, Qatar, ikke formåede at sikre en aftale om at lægge låg på olieproduktionen. Og skuffelsen kan være starten på en ny priskrig.

Det vurderer Thina Margrethe Salvedt, der er olieanalytiker i Nordea Markets i Oslo.

"Udfaldet af mødet er en klar skuffelse for olieindustrien, som har været presset til at omkostningsreducere og ændre forretningsmodellen for at øge indtjeningen i det vedvarende lavprismarked," skriver Thina Margrethe Salvedt i en kommentar.

I perioden op til mødet havde markedet ellers indpriset en hvis forventning om, at de olieproducerende lande ville nå frem til en aftale.

"Oliepriserne er steget omkring 60 pct. siden lavpunktet i januar drevet af forventningen om, at netop dette forsøg på at fryse olieproduktionen blandt de største producenter ville lykkes," skriver Thina Margrethe Salvedt og tilføjer:

"Det betyder, at Opec vil fortsætte med at drukne markedet med billig olie i forsøget på at presse de dyrere producenter ud, herunder USA, Rusland og Norge, selvom processen allerede har været længere og mere pinefuld end ventet. Det kan også sætte gang i en ny priskrig mellem Iran, Irak, Rusland og Saudi-Arabien, som alle kæmper en hård kamp om at øge markedsandelene i Asien og Europa," slutter olieanalytikeren.

Den europæiske referenceolie, Brent, falder mandag morgen omkring 4,2 pct. til 41,28 dollar, mens den amerikanske WTI-olie falder omkring 4,5 pct. til 38,53 dollar.

IEA ser oliebalancen nærme sig

Største olielagre i 80 år giver faldende priser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også