Olieproducenter brænder indtægterne af i stort tempo

Pengekasserne hos verdens olieproducenter har været på en ubehagelig slankekur de seneste år.
Foto: Wintershall
Foto: Wintershall
AF RITZAU FINANS

Verden største olieproducenter brænder deres olieindtægter af i et stadigt tiltagende tempo, hvilket øger presset for at landene kommer frem til en aftale om fastfrysning af produktionen, når de på søndag mødes i Doha.

Det skriver Bloomberg News.

De 18 nationer, der deltager i mødet i Doha, har i alt brugt 315 mia. dollar svarende til en femtedel af deres valutareserver, siden et større fald i olieprisen begyndte i november 2014. I de sidste tre måneder af 2015 faldt landenes reserver med næsten 54 mia. dollar, hvilket er det største fald siden krisens start.

Det store forbrug af olieindtægterne, der primært er i amerikanske dollar, har konsekvenser andre steder end i oliestaterne, blandt andet i obligations- og valutamarkederne.

"Vi forventer, at 2016 bliver endnu et smertefuldt år for de fleste oliestater," siger Abhishek Deshpande, der er olieanalytiker hos Natixis i London til Bloomberg News.

Traditionelt har oliestaterne placeret deres reserver i amerikanske statsobligationer og andre likvide værdipapirer. Indtil videre har det store forbrug af reserverne dog ikke haft stor indvirkning på markederne, da centralbankerne med deres pengepolitiske lempelser har neutraliseret påvirkningen.

Prisen på en tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, koster fredag morgen 41,56 dollar, hvilket er et fald på 0,7 pct. fra torsdag klokken 17, hvor prisen lå på 41,85 dollar.

Nordsøolien Brent har fredag morgen en pris på 43,94 dollar per tønde mod 44,34 torsdag klokken 17. Et fald på cirka 0,9 pct.

IEA ser oliebalancen nærme sig 

Største olielagre i 80 år giver faldende priser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også