EnergiWatch

V: Olie og gas bliver en udgift for staten

Venstres finansordfører erkender, at faldende indtægter fra den danske del af Nordsøen kan komme til at presse satskassen og de politiske beslutninger de kommende år.

Det kan koste statskassen dyrt, hvis Dansk Undergrunds Consortium (DUC) lukker Tyra-feltet, hvor 90 procent af dansk gasproduktion går igennem.

Det siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen, om meddelelsen fra Mærsk på vegne af DUC, som består af Mærsk, Shell, Nordsøfonden og Chevron.

"Det er en udfordring set med statskassens briller, at den olie cash cow (pengemaskine, red.), vi har haft i Nordsøen, ikke længere er så fed. Det skal vi selvfølgelig tage ad notam i fremtidens forhandlinger om dansk økonomi," siger Jacob Jensen.

Ifølge Erhvervsmediet Finans skal DUC investere for 30 milliarder kroner for at fortsætte produktionen fra Tyra. Timingen er den værst tænkelige med olie- og gaspriser i bund, sagde Sydbanks analytiker, Jacob Pedersen, til Finans i januar.

Tyra er central for eksporten af gas i Nordsøen til Danmark. Produktionen fra andre felter i Nordsøen vil kunne eksporteres via Holland, hvis Tyra lukker.

Jacob Jensen erkender, at DUC må investere massivt, hvis Tyra skal fortsætte.

"Med de priser, vi kender for øjeblikket, er det selvfølgelig en dårlig case (sag, red.). Det er klart noget, som statskassen vil lide under, hvis produktionen nedskaleres. Det må vi politisk have for øje, når vi skal lave store reformer," siger Jacob Jensen.

Regeringen forbereder sin 2025-plan for Danmarks økonomiske udsigt i næste tiår, påpeger han.

Står vi i en radikalt anderledes situation end i 00'erne, da Nordsøen gav milliarder til statskassen? Skal vi spænde livremmen endnu længere ind med mange flere ældre?

"Det er en udfordring, at produktionen i Nordsøen er under neddrosling. Med faldende oliepriser får statskassen ikke de samme indtægter fra Nordsøen. Det lægger klart et politisk pres," siger Jacob Jensen.

Danmarks største gasfelt kan være på vej mod lukning

Olieprisen kan gøre Danmarks største gasfelt til skrot

Mærsk: Qatar er hverken liv eller død for os

Nyt politisk slagsmål om Nordsøen truer

Mere fra EnergiWatch

Dansk energiselskab presset helt i bund

Et vanskeligt 2021 gav GNP Energy et stort tab og sendte egenkapital så langt ned, at der er tvivl om den fortsatte drift. Moderselskabet er dog kommet til undsætning, selvom det selv kæmper med et stort underskud og negativ egenkapital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs