Danmarks største gasfelt kan være på vej mod lukning

Efter 30 års produktion og med udsigten til et behov for betydelige investeringer er Tyra-feltet lukningstruet. Et kapløb mod tiden er i gang, hvor man vil finde ud af, om feltet kan blive økonomisk bæredygtigt.
Foto: Maersk Oil, Pressefoto
Foto: Maersk Oil, Pressefoto

Maersk Oils danske gaskæmpe, Tyra-feltet i den danske del af Nordsøen, kan være på vej til at lukke og slukke i 2018.

Det oplyser Maersk i en meddelelse mandag morgen.

Feltet er mere end 30 år gammelt, og fordi man har tæret på gasreserverne i undergrunden i alle de år, så synker feltet. Det giver Maersk og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) hovedpine, fordi man vil være nødt til at investere betydelige summer, hvis man stadig skal udvinde reserverne.

Men der findes stadig masser af gas i undergrunden, og derfor vil selskabet nu regne på, om man kan ombygge olieplatformene i feltet.

"Sammen med vore partnere i DUC evaluerer vi i øjeblikket de langsigtede muligheder for økonomisk levedygtige løsninger for at udvinde de resterende ressourcer. Som en del af dette vil vi overveje betingelserne for at ombygge faciliteterne," udtaler Maersk Oils danske landedirektør, Martin Rune Pedersen.

Den beslutning skal selskabet træffe i løbet af i år. Hvis man beslutter sig for at luffe Tyra, så vil det ske om godt to år - i oktober 2018.

Maersk rømmer Danmarks ældste olieplatform

Tyra er ikke bare Danmarks største gasfelt. Andre af de danske olie- og gasfelter i den danske del af Nordsøen leder nemlig sin gas gennem bearbejdningsanlæg på Tyra, og bliver 90 pct. af den danske gasudvinding på et eller andet tidspunkt ledt gennem de synkende stålkonstruktioner.

I løbet af de sidste 15 år har DUC brugt omkring en mia. kr. på at forstærke metalkonstruktionen. Maersk begyndte sidste år produktionen fra en ny udvidelse af Tyra Souteast-platformen (billedet her over). Den investering løb op i 800 mio. kr., og dengang fortalte Maersk, at man forventede endnu 30 års produktion her fra. Også denne installation vil være en del af den kommende evaluering, oplyser man i dag.

Dongs Hejre-helvede kan være en gave til Mærsk

Maersk ejer 31,2 pct. af licensen, mens Shell har 36,8 pct, Chevron har 12 pct., ligesom Nordsøfonden ejer 20 pct.

Fejl: Grafikken kunne ikke vises.

Grafen viser spotprisen på en tønde af den norske referenceolie, Brent, i amerikanske dollar de sidste fire år. Kilde: Quandl.com/Den Amerikanske Centralbank

Ny fyringsrunde rammer Maersk

Analytiker: Dong åbner døren for oliesalg til Maersk

Maersk Drilling får tidlig opsigelse på kontrakt i Angola

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også