EnergiWatch

Fransk oliegigant får bøde for at trodse FN

Det kommer til at koste Total dyrt, at man trodsede sanktioner mod Saddam Husseins styre i Irak.

Den franske oliegigant Total er blevet idømt en bøde på 750.000 euro, omkring 5,6 millioner kroner, for korruption i en appelsag i forbindelse med FN's "olie-for-mad program" i Irak, da Saddam Hussein var ved magten.


En anden oliegigant, det hollandske Vitol, som har base i Schweiz, har fået en bøde på 300.000 euro (omkring 2,2 millioner kroner) i appelsagen.
De to olieselskaber var blandt en halv snes virksomheder og personer, som blev frikendt for korruptionsanklager i 2013 efter otte års efterforskning.


De var anklaget for at have tiltusket sig store kontantbeløb fra FN-programmet, som tillod det sanktionsramte Irak at sælge olie, så landet kunne indkøbe humanitære madforsyninger til dets befolkning.


Bøden til Total fredag er den maksimale inden for straframmen i sagen.


Saddam Hussein tvang udenlandske selskaber, som var involveret i programmet, til at betale ti procent til regimet med henvisning til blandt andet "transportomkostninger".


En FN-undersøgelse beskyldte i 2005 omkring 2200 selskaber, der var involveret i programmet, for at have betalt over 12 milliarder kroner i korruption for at sikre sig aftaler om leveringer til Irak.

Gamesa i Siemens-forhandlinger med skuffende overskud

Endte radioaktivt nordjysk affald på genneren?

Iran skiber første olie til Europa i tre år

Total overgår forventninger

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere