EnergiWatch

Endte radioaktivt nordjysk affald på genneren?

Total afleverede affald fra skifergasboringen i Dybvad på genbrugsstation, selv om det skulle være deponeret som radioaktivt affald, siger Greenpeace.

Foto: Greenpeace PR

Man kender nok godt situationen nede fra den lokale genbrugsstation. Frem for lige at få sorteret indholdet af affaldssækken med udefinerbare efterladenskaber fra garagen får hele sækken en snigtur op i containeren for småt brændbart.

Imidlertid er brøden i en lidt anden kaliber omkring hånderingen af affaldet fra skifergasboringen i nordjyske Dybvad, mener Greenpeace. For her fik det franske energiselskab Total godkendelse til at aflevere affaldet fra prøveboringen på den lokale offentlige genbrugsstation i Frederikshavn. Det på tråds af, at 95 pct. af den alunskifer, der blev hevet op af jorden, ifølge et svar fra Sundhedsministeriet indeholdt så meget radioaktivt materiale, at det skulle have været håndteret som radioaktivt affald.

"Det er uacceptabelt," siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland til DR.

Stålebeskyttelse i Sundhedsministeriet (SIS), der gav Total tilladelse til at bruge den lokale genbrugsstation, fastholder dog, at der ingen sundhedsfare er ved boreaffaldet. Selve borekernen, der indeholder materiale med højt uran-indhold, opbevares således af energiselskabet, lyder det herfra, mens det kun er det øvrige boremudder, der er kørt til deponering.

Dansk skifer er fortsat god idé, siger minister

SF: Energiudvalg blev ført bag lyset om fracking

Mysterium om gul røg fra skiferboring er opklaret

SF stiller byge af spørgsmål om Totals skiferboringer

Mere fra EnergiWatch

Brancheorganisationer hylder opgøret med hockeystaven

Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk Fjernvarme er glade for, at regeringens hockeystav er lagt tilbage på hylden med et ambitiøst delmål på en CO2-reduktion på 50-54 pct. i 2025. Nu skal rammevilkårerne komme på plads, så selskaberne kan trække i arbejdstøjet.

Arla vil vinde tovtrækkeri om andelshavernes biogas

Andelsselskabet Arla sætter jagten ind på at skaffe adgang til landmændenes oprindelsesgarantier fra biogasproduktion. Forsker vurderer, at det kan blive svært for producenterne at få biogasgarantierne på egne hænder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs