EnergiWatch

Statoil undersøges for korruption

Det norske bagmandspoliti, Økokrim, har indledt en undersøgelse af Statoil for massiv korruption til Maersk-partner i Angola.

Foto: Harald Pettersen/Statoil

Det norske bagmandspoliti, Økokrim, har indledt en undersøgelse af Statoil for massiv korruption i Angola. Det skriver Dagens Næringsliv.

Der er tale om såkaldte forundersøgelser og ikke en decideret efterforskning.

Undersøgelsen er startet for at afdække, hvad de 715 mio. norske kroner, Statoil har udbetalt som "sociale bidrag" til det statsejede angolanske olieselskab Sonangol, er gået til.

Blandt andet er der gået 420 mio. norske kroner til et forsknings- og teknologicenter, der ifølge Dagens Næringsliv ikke eksisterer på andet end papir.

"Vi har lagt vægt på at være åbne og fyldestgørende i vores information til Olje- og energidepartementet. Vores udbetalinger til sociale formål i Angola er gjort i overensstemmelse med antikorruptionslovningen," skriver Statoil i et svar til det norske medie.

Olieselskabet skriver der ud over, at det frivilligt har informeret Økokrim om sagen.

Pengene er faldet i forbindelse med, at Statoil i 2011 gav 12 mia. norske kroner for fem olielicenser ud for Angolas kyst. Små fem milliarder blev betalt til en post kaldet "signaturbonus", og fra denne post er støtten til centret taget.

Angola er et af verdens mest korrupte lande. Landet ligger som nummer 161 ud ad 175 lande på Transparency Internationals liste over korrupte lande i verden.

Statoil har mistet millioner i Angola, men benægter korruption

Statoil udvandet i Angola

Maersk-partner i Angola falder med 77 pct. i rædselsår

Fire ud af ti olieprojekter kan blive droppet

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere