Shell-boss: "Hvad hvis Opec ikke rammer rigtigt?"

Meget afhænger af Opecs strategi, hvis ikke oliemarkedet skal havne i en ny situation, hvor prisen stiger kraftigt for derefter at falde brat, mener Ben van Beurden.
Foto: Alastair Grant/AP/Polfoto
Foto: Alastair Grant/AP/Polfoto

Olieprisen er styrtdykket det seneste år som følge af amerikanernes skifereventyr og Opecs beslutning om at fastholde sin produktion trods et overudbud.

Nu advarer Ben van Beurden, adm. direktør i Royal Dutch Shell, mod, at situationen meget vel kan gentage sig, hvis ikke Opec justerer sin produktion og genindtager rollen som stabiliserende faktor.

"Hvis de rammer rigtigt og finder en ny balance, vil priserne balancere sig," sagde han ifølge Financial Times på Oil and Money-konferencen i London, hvor de vigtigste aktører i øjeblikket er samlet for at diskutere markedssituationen.

Saudiere sænker olieprisen

"Men hvad hvis Opec ikke rammer rigtigt, og priserne forbliver lave i meget længere tid?" spurgte topchefen og fortsatte:

"Så risikerer verden at befinde sig i en svær situation, når aktierne balancerer sig, væksten i USA's skiferproduktion bremser op, olieproduktionen uden for Opec og USA begynder at dale på grund af nedskæringer, og der på det tidspunkt næppe er nogen overskydende kapacitet i systemet."

"Det kan få prisen til at stige kraftigt, hvilket vil starte en ny cyklus af stærk vækst i USA’s skiferolieproduktion og en medfølgende volatilitet (i olieprisen, red.)," sagde han.

Oliepriserne steg tirsdag til deres højeste niveau i september som følge af udsigten til en opbremsning i udbuddet. Brent-olie steg med 2,40 dollar og ligger nu på 51,04 dollar per tønde, mens WTI-olie steg med 1,89 dollar til 48,12 dollar per tønde.

Saudi-Arabien ser ud til at fortsætte priskrig

Opec forudser oliepris på 80 dollar

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også