Analytiker: Maersk har langt fra opgivet Chissonga

Maersk Oil blev nødt til at skære stillinger i det store Chissonga-felt i Angola - men det betyder ikke, at projektet er på vej til at blive skrottet, vurderer analytiker.
Foto: Maersk Oil
Foto: Maersk Oil
RITZAU FINANS

Det er kun naturligt, at A.P. Møller-Mærsks olieselskab, Maersk Oil, nedlægger 60 stillinger i Chissonga-projektet, når udsigterne for det er lange. Men afskedigelserne skal ikke ses som et tegn på, at Maersk Oil har opgivet deres håb for projektet.

Det vurderer senioranalytiker Jacob Pedersen over for Ritzau Finans.

"Hvis det er sådan, at Mærsk fornemmer, at projektet har lange udsigter i forhold til, at de skal blive enige om en køreplan med Angolas regering, så er man nødt til at gøre noget. Fordi rentabiliteten og indtjeningen i resten af Maersk Oil berettiger ikke til, at man på blokerede projekter kan retfærdiggøre et højt antal medarbejdere," siger Jacob Pedersen.

Lave oliepriser har fået Maersk Oil til at sætte et større spareprogram i gang, der skal fjerne 20 pct. af de faste omkostninger inden udgangen af 2016. Og det betyder, at selskabet er nødt til at se benhårdt på dets omkostninger i hele koncernen, påpeger Jacob Pedersen.

Han tror fortsat på Chissonga-projektet og vurderer, at de to involverede parter også er meget interesserede i, at projektet bliver til noget. Det bygger han på de udmeldinger, som koncernen leverede til dets kapitalmarkedsdag i sidste uge.

"Mærsks meldinger på Chissonga-projektet var mere positive end negative i forhold til, at man kan nå en aftale, som kan gøre projektet bæredygtigt. Det, man skal huske med dette projekt, er, at det også er noget, som man fra myndighedernes side har store forhåbninger til, fordi det kan give arbejdspladser i landet."

"Regeringen og myndighederne i Angola er bare nødt til at indse, at projektet kommer til at give dem nogle færre skatteindtægter, hvis de vil løbe det i gang, for ellers er der ikke nogen selskaber, der kan løfte det," lyder vurderingen fra Sydbank-analytikeren.

Det er dog særdeles tvivlsomt, om Maersk Oil kan komme ud af projektet med de resultater, som de indledningsvist ventede.

"I forhold til en oliepris på 100 dollar er det meget svært at se, at Chissonga kan give det afkast til Mærsk-gruppen, som man havde forventet tidligere," siger Jacob Pedersen.

Maersk Oil kom ind på det angolanske oliemarked i 2005 og opdagede i 2009 Chissonga-feltet.

Mærsk B-aktien stiger torsdag eftermiddag omkring klokken 13.10 med 0,65 pct. til 10.800,00 kr.

Maersk Oil afskediger ansatte i prestigeprojekt i Angola

Goldman Sachs: Olieprisen kan nå ned på 20 dollar

Maersk fravælger norsk oliejagt

Maersk udnytter svage markeder til nye investeringer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også