Maersk Oil afskediger ansatte i prestigeprojekt i Angola

Maersk Oil nedlægger 60 stillinger i Chissonga-projektet i Angola. Afskedigelserne kommer i halen på nedlæggelsen af 110 stillinger i begyndelsen af året. Maersk Oils fremtid i feltet er fortsat uafklaret.
Foto: Maersk Oil
Foto: Maersk Oil
AF KATRINE GRØNVALD RAUN, SHIPPINGWATCH

Den faldende oliepris har tvunget Maersk Oil til at gennemgå sine projekter og ikke mindst portefølje med tættekam, og det får nu konsekvenser for 60 af olieselskabets medarbejdere tilknyttet det store projekt i Angola, Chissonga, som er blevet afskediget, oplyser Maersk Oil i en meddelelse.

I begyndelsen af året blev medarbejderstaben på projektet også reduceret, da 110 stillinger blev lagt ned på kontorerne i Houston og Angolas hovedstad Luanda. Det overraskende fald i olieprisen er den altafgørende faktor i udviklingen af projektet og har det seneste år ændret virkeligheden for de globale olieselskaber. Samtidig er der store udgifter ved at udvikle et felt som Chissonga-projektet i Angola, der er et dybvandsprojekt med høje produktionsomkostninger på sigt, og som kræver en højere oliepris for at være økonomisk rentabelt.

Den nuværende situation har derfor også fået Maersk Oil til at udskyde den endelige beslutning om at gå videre med projektet og ind i den fase, som virkelig kræver store investeringer. Og mens der bliver evalueret på projektet, er der ikke brug for så mange ansatte på kontorerne, lyder forklaringen.

Investeringsbeslutning udskudt

Ifølge driftsdirektør i Maersk Oil, Gretchen Watkins, er det lykkedes teamet på Chissonga at sænke nogle af omkostningerne på projektet ved at forhandle med både olieselskabets partnere, leverandørerer på projektet og myndighederne i Angola. Men det ændrer ikke på, at afskedigelserne var nødvendige:

"Med forsinkelser på projektet er det desværre nødvendigt at tilpasse vores organisationer i Angola og USA til de aktuelle markedsforhold. Vi anerkender, at det er en dybt foruroligende tid for vores medarbejdere," siger hun i meddelelsen.

Selvom Maersk Oil endnu ikke har truffet den endelige investeringsbeslutning om Chissonga, understreger Gretchen Watkins, at Maersk Oil stadig er indstillet på at udvikle det, hvis de rette omstændigheder er på plads:

"Vores beslutning formindsker ikke vores iver for at arbejde videre med Chissonga på et senere tidspunkt, forudsat at projektet kan påvises at have en favorabel økonomi i tråd med vores mål om tocifrede afkast på vores investeringer," siger hun.

Til ShippingWatch oplyser Maersk Oil, at der ikke er nogen tidslinje for projektet, og at der derfor ikke er en bagkant for, hvornår den endelige beslutning skal træffes.

Siden sidste år har der været tvivl om, hvorvidt Maersk Oil ville beholde det storstilede projekt, som vurderes at kunne levere 50.000 tønder olie om dagen, hvilket vil være et væsentlig skridt i forhold til Maersk Oils ambitioner om at producere 400.000 tønder om dagen i 2020.

"Chissonga er et stort projekt. Vælger vi at droppe dette, frigør vi en hel masse investeringskroner, vi kan bruge et andet sted. På lang sigt skal vi erstatte vores produktion. Ser vi muligheder, der passer godt til vores kompetencer, så kigger vi på det," sagde Jacob Thomasen, CEO i Maersk Oil, i november til Børsen.

ABB henter pæn kabelordre til Johan Sverdrup

Seadrill snurrer sig til tops efter annulleret rig-ordre

Oil Search afslår overtagelse på 8 mia. fra Woodside

Maersk fravælger norsk oliejagt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også