Olieprisen voksede 10 procent torsdag

Prisen på en tønde olie steg torsdag med den største procentuelle vækst i årevis grundet overraskende BNPdata fra USA. Det er dog for tidligt at glæde sig, mener analytiker.
Foto: Mieko Mahi, AP _ Statoil - Statoil
Foto: Mieko Mahi, AP _ Statoil - Statoil

De internationale råvaremarkeder har fået en prismæssig renæssance fredag morgen.

De stærke og overraskende høje BNP-vækstdata fra USA torsdag har sparket liv i de ellers noget hensygnende råvaremarkeder og givet anledning til markante stigninger i både olie- og industrimetalmarkederne.

På oliemarkedet gav de gode BNP-data et prishop på næsten 10 pct., men om stigningerne er bæredygtige, står hen i det uvisse.

"Volatiliteten i markedet vil fortsætte. Ethvert tiltag til prisstigninger vil være ekstreme og sandsynligvis kortvarige. Der er mere end tilstrækkelige globale olieforsyninger, og vi har stadig mere end 450 mio. tønder i de amerikanske lagre," siger råvareanalytiker David Lennox fra Fat Prophets i Syndey til Bloomberg News.

Fredag morgen ligger prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, i 47,70 dollar mod 45,05 dollar torsdag eftermiddag.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 42,90 dollar mod 40,80 dollar torsdag

På markedet for industrimetallerne har de seneste dagen prisfald fået en del investorer ud af busken, og med den stærke amerikanske BNP-vækst, er markedet slået over i eufori.

"Der er en chance for, at vi allerede har set bunden af kobberprisen. Det ser ud som om, at Kina vil gøre alt, hvad de kan, for at hjælpe til med stabilisere aktiemarkedet. Nogle rabat-jægere er i gang med at købe råvarer over hele linjen, og det amerikanske BNP hjælper også godt med," siger chefstrateg Phil Streible fra RJO Futures i Chicago til Bloomberg News.

Et ton kobber koster fredag morgen 5131 dollar mod 4995 dollar torsdag.

På guldmarkedet blev priserne sendt sydover af de amerikanske BNP-data. En sundt vækstbillede er ikke godt for det ædle matal, da det lægger op til højere renter og dermed til øget reduktion i gulds attraktion som reserve-investering.

Samtidig har de solide data styrket dollar, der som afregningsvaluta har indflydelse på prissætningen.

"Den stærkere dollar og den bedre stemning medfører aftagende støtte til guld," lyder det fra Australia & New Zealand Banking Group i et notat ifølge Bloomberg News.

Fredag morgen koster en troy ounce guld 1130 dollar mod 1123 dollar torsdag.

Næsten alle nye Nordsø-felter vil give underskud

Statoil taber 100 milliarder kroner på tre måneder

Welltec: Vi er meget usikre på fremtiden

Lave oliepriser er med til at stække dansk vækst 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også