Næsten alle nye Nordsø-felter vil give underskud

Ved den nuværende oliepris vil kun 2 ud af 16 planlagte felter i den norske del af Nordsøen give økonomisk mening. Maersk-felt er dog et af dem.

Prisen for en tønde Brent-olie er i skrivende stund 43,25 dollar. Det er ifølge beregninger fra det norske konsulenthus Rystad Energy ensbetydende med, at stort set ingen af de 16 planlagte oliefelter på norsk sokkel vil være lønsomme, skriver Bergens Tidende. Foruden det Wintershall-opererede felt Maria, er det kun Johan Sverdrup, der kan svare sig med de nuværende priser.

Nordsøen giver lavvande i Norges skattekiste

For kæmpefeltet, som Maersk ejer 8,44 pct. af, skal det imidlertid ikke gå så meget mere i den gale retning. Ifølge beregningerne har Johan Sverdrup således en lønsomhedspris på 41 dollar/tønden. Så kan søens billigste, Maria, gå en smule længere ned. Her regnes der med et breakeven på 39,4 dollar/tønden for feltets anslået 188mboe.

De øvrige 14 felter strækker sig fra Krafla, der er lønsomt ved 45 dollar, til King Lear for hvem prisfaldet er en tragedie af shakespearsk format. Statoil-feltet nord for Ekofisk er først rentabelt ved en tøndepris på 96 dollar.

Statoil taber 100 milliarder kroner på tre måneder

Senioranalytikeren Espen Erlingsen, der står bag analysen, regner dog ikke med, at samtlige 14 felter uden for aktuel økonomisk ræson dermed skrottes. Men vedtagelserne vil formentlig komme til at trække ud og ændre form.

"Jeg tror, at det fleste felter vil blive udbygget, men det vil tage tid. Olieselskaberne vil forsøge at reducere omkostningerne og drosle projekternes størrelse ned for at gøre dem billigere," siger han til Bergens Tidende.

Antallet af rigge fortsætter med at falde

Mærsk søger væk fra den tunge ende i Nordsøen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også