Mærsk-partner tror på billigere prisskilt på Johan Sverdrup

Lundin forudser, at olieprisens udvikling og opbremsningen i industrien vil medføre nedjustering af tidligere overslag.
Foto: Statoil
Foto: Statoil
RITZAU FINANS

Når alle regninger er betalt, kan det sagtens ende med, at partnerne i det store Johan Sverdrup-oliefelt i Norge, herunder Maersk Oil, skal have færre penge op af lommen for at få det sorte guld til at flyde.

Med det store fald i olieprisen det seneste års tid og den samtidige opbremsning i olieindustrien er prisen på flere forskellige tjenester og udstyrstyper i branchen blevet væsentligt billigere, og derfor kan overslaget fra tidligere på året vise sig for højt.

Det siger Ashley Heppenstall, chef for feltets næststørste delejer, Lundin Petroleum, onsdag på en telekonference oven på selskabets halvårsregnskab.

117 mia. norske kr., eller 97 mia. kr. ved dagens kurser, er i øjeblikket det estimerede investeringsbehov for første fase af feltudviklingen i det største norske oliefund siden 1980'erne.

Maersk Oil står til en ejerandel på 8,44 pct. af feltet, som dog efter planen først begynder at levere de første olietønder i slutningen af 2019.

Den endelige godkendelse mangler desuden fra den norske regering, og i øjeblikket er der en uløst strid med en af partnerne, Det norske oljeselskap er utilfreds med sin bid af kagen på 11,57 pct. og har indleveret en klage. Før den sag er afklaret, vil den norske regering ikke give det endelige grønne stempel.

Det forventer Ashley Heppenstall ifølge Bloomberg News at få på plads i løbet af august, og så kan olieselskaberne bogføre de reserver, der er i oliefeltet, hvor første fase estimeres at byde på mellem 1,4 og 2,4 mia. tønder olie.

De andre partnere er Statoil med 40,03 pct., mens Lundin Petroleum har 22,6 pct., og det norske statsejede Petoro har 17,36 pct.

Første fase af feltudviklingen i Johan Sverdrup venter at kunne give en topproduktion på omkring 315.000-380.000 tønder olie per dag. Senere følger en fase to, der ifølge de nuværende estimater kræver nye enorme investeringer på 50-100 mio. norske kr.

Mærsk søger væk fra den tunge ende i Nordsøen

Maersk-partner føler sig snydt for en milliard kroner

Statoil finder gas tæt på Nordsøens kuvøse

Sverdrup-partner blev advaret om lavere andel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også