Nordsø-projekter op til 20 procent billigere

Overkapaciteten vil tvinge Maersk Drilling og de øvrige underleverandører 10-20 pct. ned i pris i 2016, vurderer Woodmac.
RITZAU FINANS

Det bliver billigere at igangsætte nye olieprojekter i Nordsøen, fordi svigtende efterspørgsel betyder overkapacitet, hvilket tvinger underleverandører som Maersk Drilling til at sænke priserne.

Sådan lyder det fra olieanalytikerne hos Woodmackenzie, der spår, at omkostningerne i den norske og britiske del af Nordsøen falder 10-20 pct. i 2016, skriver Dagens Næringsliv.

"Vi har allerede set, at rigraterne (prisen for at leje borerigge, red.) er faldet betydeligt - med op til 20 pct. for nye kontrakter indgået i 2015," siger analytiker Malcolm Dickson, der står bag analysen.

Han anslår, at 40 pct. af de flytbare rigge i Storbritannien og 23 pct. i Norge enten er uden kontrakt eller står til kontraktudløb inden udgangen af 2015, og det vil sætte markedet under pres.

De selskaber, som har musklerne til at udnytte de lave omkostninger og igangsætte projekter i et lavprismiljø, står til en stor gevinst, når eller hvis olieprisen stiger. Historien viser imidlertid, at olieprisen er svær at spå om.

Et stort set samlet kor af olieanalytikere troede for et år siden, at prisen kun kunne stige, men sådan gik det som bekendt ikke. Brent-olie koster onsdag 63,95 dollar per tønde, mens WTI-olie koster 58,40 dollar per tønde. Begge typer olie kostede for et år siden mere end 100 dollar per tønde, men trods den hån, en række olieanalytikere har været udsat for oven på de fejlslagne prognoser, forsøger Woodmackenzie sig endnu engang.

Analysehuset venter, at prisen på Brent-olie vil lande på 85 dollar per tønde i 2018.

Siemens fyrer i Norge

Maersk Supply Service lægger flere skibe i Nordsøen op

Maersk Drilling med fremgang i svært marked

Siem Offshore ramt af Nordsøens oliekrise

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også