Atlantic: Vi planlægger ét år ad gangen i øjeblikket

Direktøren for det bovskudte færøske olieselskab Atlantic Petroleum, erkender, at stigende oliepriser er en forudsætning for driften.
Foto: North Atlantic Drilling
Foto: North Atlantic Drilling

Det har været en hård onsdag for det færøske olieselskab, Atlantic Petroleum, som falder med 12,8 pct. til 39,5 kr. efter et regnskab, som bød på både underskud og nedjusterede forventninger.

Derfor var meldingen også klar fra selskabets administrerende direktør, Ben Arabo, da han talte med Ritzau Finans onsdag eftermiddag: - Det er ikke holdbart. Vi planlægger et år ad gangen i øjeblikket, sagde han.

Den administrerende direktør holder dog hovedet højt, selvom virksomheden er presset i øjeblikket. Det skyldes et frasalg af et oliefelt i England.

"Jeg mener, vi fik en ganske god pris, da vi solgte Pegasus-feltet, hvor vi solgte for et kontant beløb på 7,5 mio. pund, hvilket svarer til halvdelen af vores markedsværdi. Derudover har vi mulighed for yderligere 9 mio. pund i betingede indtægter, så den handel er tilpas god," siger han til Ritzau Finans.

Optimismen alene kan dog ikke skjule et første kvartal af året, hvor produktionen faldt drastisk til 106.000 tønder mod knap 180.000 tønder i samme kvartal af 2015. Da olieprisen samtidig tog et gevaldigt dyk til 66,6 dollar per tønde fra 108,3 dollar for et år siden, blev selskabets omsætning barberet 65 pct. ned til 39,1 mio. kr.

Bruttoresultatet faldt til et minus på 14 mio. kr., og driftsresultatet før efterforskning (EBITDAX) dykkede til et minus på 28,2 mio. kr. i kvartalet mod et plus på 47,5 mio. kr. et år tidligere. Alligevel venter selskabet fortsat et positivt EBITDAX-resultat ved årets udgang.

Agerer ud fra oliestigning

Den lave oliepris kan også vise sig at få alvorlige konsekvenser for det færøske selskab, da det står overfor betydelige investeringer på 200 mio. kr. næste år i feltet Orlando i England. Hvis ikke olieprisen, som dags dato ligger på omkring 64 dollar, stiger til 75 dollar inden for de næste 12 måneder, så har Atlantic Petroleum et finansieringsproblem. Det kan betyde frasalg og optagelse af yderligere gæld, som i øjeblikket beløber sig til 58,5 mio. kr.

"Hvis ikke olieprisen stiger i det kommende år, vil selskabet ikke kunne finansiere Orlando-feltet uden yderligere nedskæringer. Vi agerer ud fra, at olieprisen ikke kommer til at stige, og vi er i dialog med en række banker omkring vores projekt," siger Ben Arabo og fortsætter:

"Vi har en liste over ting, som vi kunne tænke os at sælge. Vi har et potentielt salg i England, som hedder Perth. Det er en salgskandidat, men når olieprisen ligger, hvor den ligger, så kan det være svært at få en god pris," siger han.

Netop investeringen i Orlando-feltet er uhyre vigtig for Atlantic Petroleum. Ben Arabo anslår, at det vil kunne fordoble selskabets produktion næste år, hvis det lykkes at dække finansieringsbehovet. Han fortæller videre, at Orlando-projektet er robust helt ned til en oliepris på 40 dollar.

Men som det står skrevet, så venter selskabet ikke at olieprisen vil stige til over 75 dollar i løbet af det kommende år. Derfor er der allerede taget hul på nedskæringer, så der kan spares på driften. Det betyder at selskabets hovedkontor på Færøerne lukkes, mens regnskabsafdelingen rykkes til afdelingen i Bergen. Lukningen berører syv medarbejdere, hvor "et par stykker" er blevet afskediget, mens andre er tilbudt andre stillinger i koncernen.

Tilbage står et selskab, som har lagt udforskningsprojekterne på hylden og i stedet fokuserer på de investeringer, som er nødvendige for at vokse som virksomhed, som Ben Arabo formulerer det.

"Jeg er rimelig fortrøstningsfuld. Vi regner med, at de kommende kvartaler bliver bedre med hensyn til produktion og muligvis også oliepris. Med Pegasussalget kan vi leve et stykke tid endnu, men spørgsmålet er hvor langt tid, vi kan have aktiviteter i Nordsøen med de nuværende oliepriser. Det er ikke holdbart. Vi planlægger et år ad gangen i øjeblikket," siger han til Ritzau Finans.

Atlantic Petroleum er voldsomt presset af den lavere oliepris

Olieselskaber går sammen om prispres i Barentshavet

Wintershall nærmer sig første danske olieproduktion

Atlantic Petroleum-partner finder gas i norsk felt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også