Shells arktiske eventyr har lange udsigter

Det kommer næppe til at blive førend i 2030'erne, at produktionenen af arktisk olie kommer i gang, mener hollænderne.
Foto: JONATHAN HAYWARD
Foto: JONATHAN HAYWARD

I sidste uge fik Shell lov af de amerikanske myndigheder til at genoptage boringer efter olie på Arktis. Men derfra og til at en reel produktion kommer til at flyde vil der gå endnu en rum tid.

Over for Financial Times vurderer den hollandske energimastodont selv, at det næppe bliver før engang i løbet af 2030'erne. Årsagerne er, at det er en langsommelig proces at skaffe de nødvendige miljømæssige godkendelser, samt at såvel myndigheder som andre vil kigge meget nøje med i kortene.

De lange udsigter og deraf følgende omkostninger gør det essentielt for det hollandske selskab inden længe at sikre, at der vitterlig er store oliereserver i Chukchi-havet ved Beringsstrædet. Men at potentialet er til stede efterlader Shells chef for olie og gas i Amerika, Marvin Odum, ingen tvivl om. Eller superlativer for den sags skyld.

"Potentialet er til stede for at det her bliver en absolut nøgleressource i verdensklasse med formidable voluminer," siger han til Financial Times.

"Gevinstens størrelse er her det hele værd. Vi bliver bare nødt til at påvise, hvorvidt olien er er der eller ej."

USA's myndigheder har estimeret, at der ud for Alaskas nordkyst er et sted mellem 30-90 mia. tønder olie, der bare ligger og venter utålmodigt på at blive suget op. Imidlertid har både Statoil og Chevron grundet de lave oliepriser - og de store økonomiske omkostninger ved arktiske boringer - valgt at trække snabelen foreløbigt til sig efter indledende flirterier.

Oliefaldet har forårsaget gigantisk investeringsdyk

Obama giver Shell lov til at bore i Arktis

USA foreslår regler for olieboringer i Arktis

Shell benytter skib navngivet efter nazistisk forbryder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også