Statoils milliarder går uden om Danmark

Som det første olieselskab i verden har Statoil præsenteret en detaljeret rapport over, hvor meget de betaler i skat og licenser i hvert enkelt land. Danmark får nul kroner, mens Norge henter 90 mia norske kr. Færøerne kan glæder sig over 19 mio. norske kroner fra Statoil.
Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Forskellen er som nat og dag, når man ser på, hvor mange penge Statoil lægger i statskassen i henholdsvis Danmark og Norge. For ikke overraskende er det Norge, der er den helt store vinder, mens Danmark må se langt efter så meget som en eneste øre. Det viser Statoils netop udsendte rapport "Payments to Governments 2014". Rapporten - der omfatter samtlige betalinger til nationale stater i form af skatter, afgifter, licensbetaling og royalties - er den første af sin art i verden. Ingen andre olieselskaber oplyser i samme detaljegrad om deres skattebetalinger.

Ikke overraskende er Norge absolut topscorer, når bogholderiet hos Statoil sender checks ud. 90,3 mia. norske kroner blev det til fra Statoil til den norske stat i form af skatter. Hertil kommer - men ikke medregnet i rapporten - det udbytte den norske stat kan hente som storaktionær i Statoil.

Helt anderledes ser det ud i Danmark, hvor Statoil ikke har nogen boreaktiviteter. Nul kroner betalte Statoil til den danske statskasse i form af skatter, afgiver og licensbetalinger i 2014. Helt uden betydning for den danske økonomi er Statoil dog ikke. 185 mio. kroner investerede Statoil i Danmark i 2014 i selskabets raffinaderi i Kalundborg. Raffinaderiet gav sidste år et underskud på 1,5 mio. danske kroner. Resultatet for 2014 er endnu ikke offentliggjort - men de store fald i olieprisen kan tyde på, at det heller ikke i år bliver et prangende resultat - og at der dermed heller ikke er udsigt til at raffinaderiet udløser den store skattebetaling.

Statoils danske tankstationer er canadisk ejet og deler kun logo med Statoil, og bidrager derfor heller ikke til skattebetalingerne fra norske Statoil.

Penge til Nordatlanten

Selv om Danmark som sådan altså ikke kan glæde sig over at få del i Statoils mange milliarder, ser det lidt bedre ud for Rigsfællesskabet. Færøerne modtager nemlig i følge Statoil betalinger på selskabet på 19,3 mio. kr. Statoil har boret en række tomme brønde på Færøerne, og har som følge deraf valgt kun at beholde en licens. Betalingerne fra Statoil til Færøerne kommer i form af gebyrer.

Grønland håbede indtil for nylig på et stort olie- og gaseventyr. Den lave oliepris kombineret med de vanskelige forhold i området har dog givet en række olieselskaber kolde fødder, og indtjeningen på olie- og gasområdet er udeblevet. Det gælder også, når det kommer til Statoil. Selskabet lagde kun 0,1 mio. norske kroner i selvstyrets kasse i 2014.

Ud over Norge er Angola, Azerbaijan, Algeriet og Nigeria de store vindere, når det kommer til betalinger fra Statoil. Se den komplette rapport fra Statoil her

 

Største modtagere af betalinger fra Statoil 2014 (i norske mio. kroner):

  • Norge: 90,328
  • Azerbaijan: 10,066
  • Nigeria: 5,181
  • Algeriet: 5,092
  • Brasilien: 1,233
  • USA: 957,2
  • Canada: 786,7
  • Rusland: 728,9
  • Libyen: 591,8

Kilde: Statoil 2014 Payments to Governments

Statoil finder stort norsk gasfelt

Norske oliehjerner regner på Sverdrup-fordeling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også