Norsk Dong-partner i dødskamp, betaler ikke danske regninger

Noreco kæmper for en restrukturering af det gældsplagede olieselskab. Overleveslseskampen betyder, at selskabet pt. ikke betaler sine forpligtigelser i Danmark og bryder sin aftale med Dong Energy. Nordmændene kører på afgrundens rand, siger analytiker.
Foto: Magnus Holm, Polfoto
Foto: Magnus Holm, Polfoto

I begyndelsen af marts bliver skæbnen for det nødlidende norske olieselskab Noreco formentlig afgjort.

Selskabet har længe været i problemer og meddelte i efteråret, at det ikke kunne betale afdrag og renter for 600 mio. norske kr. på lån, som stod til indfrielse i december, og man satte derfor gang i en restrukturering af selskabet. Det første restruktueringsforslag blev stemt ned, men d. 2. marts mødes ledelsen i selskabet igen med aktionærerne og obligationsejerne i et forsøgt på at få dem med på et nyt redningsforsøg.

Det går kort fortalt ud på at konvertere størstedelen af en obligationsgæld på 3,1 mia. norske kr. om til aktiekapital og sende 92 pct. af ejerskabet over på obligationsejernes hænder, således at de nuværende aktionærer står tilbage med otte pct.

Spørger man analytiker hos Arctic Securities, Henrik Madsen, er der tale om knald eller fald for Noreco.

"Norecos situation er, at de står på afgrundens rand, hvis ikke løsningen går igennem. I så fald vil obligationsejerne formentlig gennemtvinge en konkurs og få det bedst mulige ud af det. Det vil være det sidste søm i Norecos kiste," siger han til EnergiWatch om Noreco, som har andele i en række danske licenser sammen med Dong Energy og Maersk Oil, som nu også mærker nordmændenes finansielle problemer.

Betaler ikke danske regninger

Situationen er nemlig så alvorlig for det norske olieselskab, at det for nylig meddelte, at det ikke betaler sine regninger i sine danske licenser, som omfatter felterne Cecilie og Nini sammen med Dong Energy og Maja og Lulita sammen med Maersk Oil.

Det har obligationsejerne nemlig afvist.

For at de skal stemme ja til det nye restruktureringsforslag, vil de samtidig have sikkerhed for, at omkostningerne til de danske aktiviteter og cash flowet herfra forbedres. Det forhold diskuteres sideløbende med restruktureringen, men betyder samtidig, at der ikke betales regninger i Danmark.

"Som konsekvens af det, bryder et af Norecos danske datterselskaber for øjeblikket sine forpligtelser på Nini-licensen og vil, indtil der er en løsning, kun foretage betaling af kritisk natur," skrev Noreco for nylig.

EnergiWatch har forsøgt at få en kommentar til situationen fra Noreco, men det er ikke lykkedes inden deadline. Dong Energy ønsker ikke at kommentere situationen, men henviser til tidligere udtalelser til EnergiWatch, hvor presseenheden i det danske selskab oplyste, at det kunne få "konsekvenser i forhold til ejerskabet, hvis ikke Noreco får løst de her finansielle udfordringer, de har."

Langvarige problemer

Noreco har i flere år været i problemer og har bortset fra 2010 kæmpet med underskud siden 2005. I 2013 viste bundlinjen et minus på en mia. norske kr., og i september 2014 kunne selskabet notere sig et underskud i de første ni måneder på 2,8 mia. kr. - heraf nedskrivninger for 1,8 mia. kr.

Det Stavanger-baserede selskab har især haft udfordringer med Huntington-feltet ud for den skotske kyst, som har stået for en stor del af underskuddet. Men selskabet har også tidligere haft problemer i form af dets investering i Dong Energys Siri-felt, som på grund af diverse uheld endte som et mareridt.

Noreco kom ud af ejerskabet på 50 pct. i 2011, og selskabet har siden arbejdet på en forsikringssag ved de danske domstole med et erstatningsbeløb på to mia. norske kr., som selskabet mener, at man har tilgode hos en række forsikringsselskaber.

De penge har mange af obligationsejerne haft i kikkerten, og netop udsigten til en gevinst herfra er ifølge Henrik Madsen fra Arctic Securities et af de meste attraktive elementer for investorerne til holde liv i selskabet. Kombineret med et mere spiseligt restruktureringsforslag for de fleste af obligationsejerne, tror han, at der er god sandsynlighed for, at forslaget stemmes igennem på mødet d. 2. marts.

"Det nye forslag har fået opbakning fra de fleste af de store obligationsejere," fortæller han, "men omvendt ingen er rigtig glade."

Kontrolleret afvikling

Går restruktureringsforslaget igennem, betyder det dog ikke, at problemerne er ryddet af vejen for Noreco, mener Henrik Madsen. Ifølge ham vil selskabet formentlig køre videre som et slags holdningselskab for de videreførte aktiviteter, men der vil ikke blive foretaget investeringer i nye felter.

"Det vil blive en kontrolleret neddrosling efter min mening," forklarer han og fortæller, at aktiviteterne over tid formentlig vil blive solgt fra.

Ifølge Henrik Madsen har Noreco allerede forsøgt at sælge sine olieaktiviteter, men med udviklingen på oliemarkedet, hvor priserne er kollapset siden sidste sommer, har det været umuligt.

Desuden er det usikkert, hvordan potentialet for Huntington-feltet reelt ser ud, og det holder formentligt købere væk, forklarer han.

"Endelig er Noreco i en svær situation, og det ved potentielle købere. Derfor sidder køberne formentlig og venter for at få så lav en pris som muligt."

Dong og Maersk kan få andele gratis

Ifølge Henrik Madsen kan de manglende betalinger i Danmark dog risikere at spænde for, at Norecos ejere og kreditorer overhovedet får noget ud af de danske aktiviiteter.

For afhængigt af aftalerne mellem parterne, kan det ende med, at Dong Energy og Maersk Oil overtager Norecos andele i de danske felter - kvit og frit.

"I værste fald vil det formentlig betyde, at partnerne kan overtage Norecos andel uden at skulle betale Noreco, fordi de misligholder deres forpligtigelser. Det mere sandsynlige scenarie er nok, at obligationsejerne i en restruktureringsproces vil afhjælpe situationen, og at tingene vil fortsætte - eventuelt med en bøde til Noreco i Danmark for overtrædelsen," forklarer Henrik Madsen, der anser Nini-licensen som den mest værdifulde for Noreco på grund af problemerne med Huntington-feltet.

Norecos danske aktiviteter:

- Cecilie - ejerskab på 61 pct. sammen med Dong Energy

- Nini - ejerskab på 30 pct. sammen med Dong Energy

- Maja -  ejerskab på 16 pct. sammen med Maersk Oil

- Lulita - ejerskab på 28,2 pct. sammen med Maersk Oil

- Ydere Lulita - ejerskab på 56,4 pct. sammen med Dong Energy

- Derudover har Noreco andele i felter i Norge og i Storbritannien - herunder 20 pct. af Huntington-feltet, hvor E.on er operatør.

Kriseramte Noreco skiller sig af med topchefen

Dong-partner i dyb økonomisk krise

Noreco suspenderer sig selv fra børsen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også