Maersk om Sverdrup-slagsmål: Vi finder en rimelig løsning

Den danske oliejæger bekræfter, at man i øjeblikket er i forhandlinger om, hvordan indtægter og udgifter til det norske kæmpefelt skal deles mellem ejerne. Maersk Oil bliver sammen med svenske Lundin beskyldt for at kræve urimelige gevinster fra de norske oliereserver.
Foto: Statoil
Foto: Statoil

Det ellers gode naboskab i den nordiske oliesektor er sat på en alvorlig prøve i disse dage.

Det står klart mandag, hvor det mediet NRK kan fortælle om, hvordan norske selskaber er havnet i et hundeslagsmål om, hvordan værdierne fra det norske kæmpefelt Johan Sverdrup skal fordeles mellem de norske, svenske og danske ejere.

Sagen er endt på politisk topniveau i Norge, fordi den norske statskasse forventer meget store indtægter fra feltet.

Medie: Mærsk i slagsmål om Sverdrup-reserver

Over for EnergiWatch bekræfter Maersk Oil nu, at der i øjeblikket foregår "forhandlinger" i sagen.

"Maersk Oil arbejder hen mod en rimelig aftale, som på langt sigt maksimerer værdien af feltet for både selskaber og Norge. Vi kan dog ikke kommentere yderligere på sagen, fordi der endnu foregår forhandlinger," lyder det i en udtalelse.

Værdier for 1.167 mia.

Ifølge NRK handler spliden om, at Maersk Oil og svenske Lundin står til en urimelig gevinst i kraft af sine andele, og at det kan ske på bekostning af operatøren Statoil og det statsejede norske olieselskab Petoro samt Det Norske.

Herunder altså de norske skatteborgere.

Parterne har ifølge NRK været inviteret til dundertale hos den norske olie- og energiminister, Tord Lund, fredag i sidste uge, hvor han efter eget udsagn har lagt "betydeligt pres" på parterne for at finde en løsning.

Danske Maersk Oil ejer 20 pct af licencen PL510, og den udgør en af Johan Sverdrups tre licenser. Det er netop også roden til tvisten: At flere felter med forskellige ejerandele skal slås sammen til et felt, oplyser NRK.

Maersks superfelt kan holde til ekstremt lav oliepris

Det er tidligere blevet estimeret, at projektet kan give udløse indtægter for svimlende 1.167 mia. danske kroner, og derfor bliver feltet i Norge opfattet som en smørende klat olie i en industri, som gennem mange måneder har meldt om træghed og fyringer i tusindtal.

Statoil har tidligere sagt, at feltet vil kunne forblive profitabelt selv med en oilepris på mindre end 40 dollar per tønde. Det er meget lavt og på linje med break-even for mange producenter i Mellemøsten.

De i alt fem selskaber i striden skal på fredag den 13. aflevere udbygningsplanerne for feltet til de norske myndigheder. Her har den nye topchef i Statoil lovet den norske offentlighed "en god og solid udbygningsplan".

Ny styrmand i Statoil: Jeg er for gammel til at være chef

Sverdrup går fri af nye Statoil-besparelser

Oliekrise koster Mærsk dyrt

Statoil tjener 30 mia. mindre

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også