Oman kritiserer Opecs fokus på markedsandele

Opecs fastholde af olieproduktion på trods af de store prisfald får en hård medfart af olieministeren Oman, som er hårdt ramt.
Foto: Kamran Jebreili / AP Polfoto
Foto: Kamran Jebreili / AP Polfoto
RITZAU FINANS

Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, kritiseres nu også af Oman for sin strategi i kølvandet af den seneste tids olieprisfald.

Opecs beslutning den 27. november om at fastholde olieproduktionen på trods af de store prisfald virker uforståelig på sultandømmet, der er hårdt ramt af prisfaldet, og senest har fået sænket udsigterne for sin kreditvurdering af ratinginstituttet Standard & Poor's.

Det fremgår af Bloomberg News.

"Jeg kan virkelig ikke forstå, hvordan markedsandele blev vigtigere end indtægter," sagde Omans olieminister, Mohammed Al-Rumhy på en konference i Kuwait, ifølge Bloomberg.

Oman, der er den største olieproducent i Mellemøsten, som ikke er medlem af Opec, tilslutter sig dermed Venezuela og Irans kritik af beslutningen.

Olie- og naturgas står for cirka 90 pct. af Omans indtægter i statsbudgettet for 2015, som bygger på en oliepris på 85 dollar per tønde. Til sammenligning koster en tønde nordsøolie, Brent, onsdag middag 48,54 dollar, hvilket er 0,8 pct. mere end tirsdag. Det er dog fortsat omtrent en halvering af prisniveauet siden september sidste år, og bare godt et par dollar fra det laveste niveau siden 2009. Set i forhold prisniveauet i sommer på 110 dollar per tønde, er olieprisen mere end halveret.

Ifølge Iraks olieminister, Adel Abdul-Mahdi, er prisen dog formentlig tæt på bunden og vil få svært ved at nå lavere end i 1985. Dengang var gennemsnitsprisen på en tønde Brent-olie, 27,56 dollar, skriver Bloomberg med henvisning til en statistik fra BP.

Slut med lavere benzinpriser - vi skal vænne os til yoyo-virkelighed

Underleverandør vil skære 9.000 job væk

Store danske industri-ikoner frygter at miste magt

Davos: Et skæbneår for menneskeheden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også