Store danske industri-ikoner frygter at miste magt

Danske hovedaktionærer risikerer at blive sat uden for indflydelse, hvis et nyt EU-direktiv bliver vedtaget.
Foto: Maersk
Foto: Maersk
RITZAU

Store danske selskaber som  A.P. Møller - Mærsk, Novo Nordisk og Carlsberg er bekymret over udsigten til et EU-direktiv, der betyder, at giganternes hovedaktionærer får mindre magt, mens mindre aktionærer får mere at sige, når beslutninger fremover skal tages.

Det er meldingen fra flere af selskaberne, skriver Berlingske Business.

Både A.P Møller-Mærsks vicedirektør for offentlige anliggender, Anders Würtzen, og Eivind Kolding, der som administrerende direktør står i spidsen for Novo A/S, kritiserer forslaget og mener, at det vil have "vidtgående konsekvenser" for den danske ledelsesmodel.

Bliver det pågældende EU-direktiv vedtaget, vil aktionærer eksempelvis blive indkaldt til generalforsamling, hver gang virksomheden skal træffe nye beslutninger.

Samtidig bliver de nuværende magtfulde hovedaktionærer holdt uden for indflydelse, da det er mindretalsaktionærer, der får udleveret fortrolige oplysninger og skal tage beslutningerne på virksomhedens vegne.

Professor ved CBS Steen Thomsen giver virksomhederne ret i, at direktivet vil stille hovedaktionærerne i en usædvanlig dårlig situation.

"Aktionærdirektivet vil betyde, at hovedaktionærer får frataget deres stemmeret, når der skal tages stilling til nære transaktioner mellem beslægtede parter, hvor hovedaktionæren kan have en partsinteresse. Det er et brud på den private ejendomsret," siger han til Berlingske.

Han hæfter sig yderligere ved, at selskaberne skal lægge ekstremt følsomme oplysninger frem, og forudser, at mange virksomheder "vil opfatte kravet som værende helt urimeligt".

Professor ved Københavns Universitet Jesper Lau Hansen, som har været med til at udarbejde en stor nordisk forskningsrapport om emnet, mener, at den danske og nordiske selskabsmodel allerede er velfungerende.

Han understreger dog, at det ikke er af ond vilje, at direktivet kan være på vej.

"I udlandet har de i modsætning til Danmark ikke en tradition for at have hovedaktionærer."

"Især i England og USA har man en opfattelse af, at hovedaktionærer er farlige, fordi man ser dem som en trussel mod de små aktionærer. Derfor kan de europæiske beslutningstagere hurtigt glemme, at virkeligheden kan være en anden," siger han til Berlingske.

JP/Morgan sænker kursmål for Mærsk

Bank: Oliegiganter står til massiv tilbagegang

Opec: Priskrigen har ikke den ønskede effekt

Oliejagt i Barentshavet umulig med dagens materialer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også