EnergiWatch

Kinesere pønser på norsk olie

En kinesiske boring efter olie på den norske sokkel er måske ikke urealistisk i fremtiden.

Foto: Marit Hommedal - Statoil

På trods af et flerårigt anstrengt forhold mellem Kina og Norge, har det statsejede kinesiske olieselskab, China National Offshore, udvist interesse for forholdene omkring olieefterforskning på den norske sokkel. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Den kinesiske interesse er endnu kun i sin vorden, men kineserne har - via et canadisk datterselskab - forhørt sig om seismiske data for den norske del af Barentshavet, skriver Bloomberg. Området kineserne interesserer sig for er tæt på det store olie- og gasfelt Jan Mayen. Området er planlagt til at glive udbudt til nærmere seismiske undersøgelser i 2016, og det kan være dette udbud, kineserne nu forbereder sig på.

Fredspris gav problemer

Norge og Kina har lidt under kølige diplomatiske relationer siden 2010, hvor den kinesiske dissident Liu Xiaobo fik Nobels fredspris. Den borgerlige, norske regering, der tiltrådte for et år siden, har dog siden forsøgt at løsne op for forholdet til kineserne.

China National Offshore er Kinas største producent af olie og gas, og ejer licenser over hele verden. Selskabet samarbejder blandt andet med BP og Shell og er børsnoteret i både New York og Shanghai. Selskabet har 17.500 ansatte og producerer i følge Bloomberg 1,13 mio. tønder olie om dagen.

Gigantisk oliefund i Barentshavet

Briter spænder ben for russisk Nordsø-opkøb 

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs