EnergiWatch

Lav oliepris er et lille lyspunkt for væksten

Alle holder vejret, mens vi venter på nye økonomiske nøgletal. Den Internationale Valutafond mener, at der nu er 40 procents risiko for en tredje periode med recession i Europa.

Foto: Dario Lopez, AP

Prisen på råolie er - målt i dollar - faldet gennem de seneste måneder med 14 procent fra cirka 103,5 dollar til 89 dollar.

Olien handles i amerikanske dollar, og selv om dollarkursen i samme periode er steget overfor danske kroner, er olieprisen målt i danske kroner faldet med cirka 9,8 procent.

Dermed er olieprisen ifølge Danske Bank på sit laveste niveau siden januar 2011. Det betyder, at danskerne skal bruge færre penge på brændstof til bilen og opvarmning af boligen, og derfor vil der være flere penge til forbrug.

Men om det rent faktisk også vil ske, vil de kommende økonomiske nøgletal give et praj om. Men en lavere oliepris er isoleret set godt nyt for vækst og beskæftigelse i Danmark.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian siger, at den faldende oliepris er en af de få positive ændringer, vi har set i verdensøkonomien over de seneste måneder.

- Den lavere oliepris øger forsigtigt anslået isoleret set det danske bruttonationalprodukt med omkring 0,25 procent i 2015, og beskæftigelsen kan forventes at stige med 3000 til 5000 personer. Det er mere end, hvad der ellers lå i kortene, siger Steen Bocian.

Om det rent faktisk også vil udvikle sig sådan, afhænger af, hvordan andre dele af økonomien udvikler sig. Den tyske regering har i denne uge nedjusteret forventningerne til væksten næste år, og det påvirker dansk økonomi. Tyskland er Danmarks største eksportmarked.

Desuden går det trægt i andre store europæiske lande som Italien og Frankrig, og den internationale valutafond, IMF, sagde i sidste uge, at der er risiko for, at det vil gå skidt for Europa.

Der er - set gennem IMF's briller - 40 procent risiko for, at Europa ender i en ny recession med ingen økonomisk vækst.

Olielandenes valutaer under pres

Olieproduktionen stiger, mens efterspørgslen og prisen falder

Skiferbaroner lider under lav oliepris

Storaktionær sælger ud af Vestas i sitrende nervøst marked 

Mere fra EnergiWatch

Udkast til el-loft vækker utilfredshed

Den foreløbige udmøntning af el-loftet, som Energi- og Skatteministeriet har arbejdet på, mens Danmark har ventet på en ny regering, er diskriminerende og har mangler, mener man hos Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs