EnergiWatch

Seadrill: Gigantaftalen med Rosneft i fare

Finansdirektør i det Fredriksens-ejede rigselskab Seadrill erkender nu, at de vestlige sanktioner mod Rusland kan ende med at ramme den friske gigantaftale med russiske Rosneft.

Det norske rigselskab Seadrill kan risikere at blive ramt på den mest betydningsfulde aftale i selskabets historie, den netop indgåede aftale med russiske Rosneft. En aftale, som ejer John Fredriksen over for ShippingWatch betegnede som både stor og vigtig, ikke mindst fordi den sikrer beskæftigelse til selskabet.

Men nu er et muligt scenarium, at aftalen kan være et brud på de sanktioner mod Rusland, som både USA og EU har lagt ned over landet, lyder det fra Seadrill.

"Vi har indgået den største aftale i selskabets historie, og så er det geopolitiske forhold, som gør, at vi nu må vurdere, hvordan sanktionerne eventuelt vil påvirke gennemførelsen af aftalen. Det er frustrerende," siger finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Seadrill til Dagens Næringsliv.

Aftalen med det russiske energiselskab indebærer, at John Fredriksen-ejede North Atlantic Drilling køber ikke mindre end 150 rigge af det statsejede russiske olieselskab Rosneft. Samtidig omfatter den også kontrakter over fem år med Rosneft.

Mikhail Krutikhin, der er analytiker med speciale i petroleum i konsulentselskabet RusEnergy, siger til Dagens Næringsliv, at alle internationale selskaber venter på, hvem der vil blive straffet først af de nye sanktioner. For først da vil det blive klart, hvilke konsekvenser de har.

Også indgåede aftaler

"To store spørgsmål står ubesvaret. Det første er, om de nye sanktioner har tilbagevirkende kraft på på kontrakter indgået før sanktionerne. Det andet spørgsmål er, om udenlandske aktører kan levere udstyr til Rusland via samarbejdspartnere i eksempelvis Kina," siger han til Dagens Næringsliv.

Allerede tilbage i maj annoncerede Seadrill og Rosneft en forberedende aftale om investeringer og samarbejde, ligesom de to nye partnere senere i juli indgik bindende offshore-kontrakter.

Men ifølge Dagens Næringsliv har de amerikanske myndigheder sagt, at sanktionerne også gælder indgåede aftaler for amerikansknoterede selskaber - som Seadrill er. Det tvivler finansdirektøren hos Seadrill dog på.

Artiklen er leveret af vores søstersite ShippingWatch.

Mere fra EnergiWatch

BP vil satse mere på brint

Britiske BP kommer i fremtiden til at fokusere endnu mere på brintproduktionen. Direktøren vil præsentere et konkret mål i det nye år.

Britisk kapitalfond kan bringe Danmarks næststørste biogaskoncern i spil

Analyse: Med Industriens Pension som største investor i et nordisk partnerskab overtog Arjun Infrastructure Partners lige knap halvdelen af Danmarks næststørste biogaskoncern Bigadan. Efter Shells milliardopkøb af Nature Energy kan den tidligere rent familieejede virksomhed også blive interessant for andre investorer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs