Mærsk vil være mere aktive på dollar-markedet

Konglomeratet har fået smag for dollar-obligationer, fordi forretningen er så eksponeret imod den amerikanske valuta.

A.P. Møller - Mærsks første dollar-udstedelse, gennemført mandag aften, bliver nok ikke en enlig svale. Det danske konglomerat har fået adgang til at udstede dollar-obligationer, og det er et attraktivt tilbud for den meget dollareksponerede forretning, forklarer finansieringsdirektør Jan Kjærvik.

"Vi er et selskab, som har brug for dollar, så når vi udsteder i andre valutaer, skal vi ud og veksle til dollar. Vi fik kreditvurderinger fra Moody’s og Standard & Poor’s sidste år, og formålet var at få adgang til det amerikanske obligationsmarked, hvor en rating er krævet," forklarer Jan Kjærvik til Ritzau Finans.

Mærsk-gruppen udstedte to obligationer, en femårig på 750 mio. dollar og en tiårig på 500 mio. dollar. De blev udstedt med kuponrenter på henholdsvis 2,55 pct. og 3,75 pct., og de effektive renter blev også meget tæt på det, fortæller Mærsk-direktøren, som har været på charmeoffensiv forud for udstedelsen.

"Vi er meget tilfredse med renterne. Vi har lavet meget markedsføring over for amerikanske investorer den seneste tid med besøg i forskellige byer i USA, og vi synes, at markedet var på det rigtige niveau," siger Jan Kjærvik.

A.P. Møller - Mærsk har ni andre udestående obligationer, hvoraf to udløber i de kommende måneder med en samlet størrelse svarende omtrent til de to nye. Men det betyder ikke nødvendigvis, at næste udstedelse fra Esplanaden først falder i slutningen af 2016, hvor den næste Mærsk-obligation udløber.

"Jeg tror, vi vil være mere aktive på det amerikanske marked. For os er dybden af markedet og løbetiden på lånemuligheden større end Europa. Men selvfølgelig afhænger det også af swaprenten fra euro til dollar, nogle gange kan det være billigere at gå i euro og veksle," lyder det fra Jan Kjærvik.

Fem internationale banker stod for udstedelsen, men ikke Danske Bank, der dermed igen blev fravalgt trods en historisk status som "husbank" på Esplanaden. Det er der dog ikke noget uldent i, mener Mærsks finansieringsdirektør.

"Vi har mere end 20 banker i vores kernegruppe, så vi udvælger efter, hvem der har den bedste tilstedeværelse i USA. Men vi er jo også nødt til at dele vores forretningsomfang mellem bankerne, og der er ikke nogen, der er foretrukket foran andre," siger Jan Kjærvik.

Danske Bank har været med i kun to af Mærsks seneste seks obligationsudstedelser. Banken på Holmens Kanal gik også glip af rollen som varetager af A.P. Møller - Mærsks første aktietilbagekøb nogensinde, da Nordea sidste måned blev valgt til at løse den opgave.

De 1,25 mia. dollar fra obligationerne er ikke øremærket noget særligt formål, men skal bruges til general finansiering i shipping- og oliekonglomeratet.

Olieprisen kravler op efter prisfald

Oliebossen i Mærsk tvunget til kursskifte

Kæmpe udgifter truer Mærsk i Angola

Mærsk klar til salg af Angola-satsning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også