Rosneft og Statoil genoptager arktisk olieboring

Trods protester fra Greenpeace har Rosneft og Statoil genoptaget den arktiske olieboring på norsk sokkel efter grønt lys fra myndighederne.
AF MAZ PLECHINGER, SHIPPINGWATCH

Boringerne i Barentshavet er begyndt igen. Det oplyser et af selskaberne bag, North Energy, i en meddelelse til den norske børs, skriver hegnar.no.

Siden mandag i denne uge har boringen ellers ligget stille, mens en klage til det norske miljødirektorat fra Greenpeace blev behandlet. Men onsdag gav direktoratet lov til at fortsætte arbejdet i det såkaldte Pingvin-prospekt.

Statoil er operatør på feltet med en ejerandel på 40 pct. mens Rosneft, North Energy og Edison Intl. hver har 20 pct. af ejerskabet.

Statoil i russisk samarbejde trods sanktioner

Dermed er boringen det første samarbejde mellem norske Statoil og den statsejede russiske oliegigant Rosneft på norsk sokkel. Et samarbejde duoen har planlagt at udbygge til flere projekter både på land og offshore.

Planerne kan imidlertid blive forstyrret af om ikke miljøhensyn så de sanktioner, der har ramt Rosneft på grund af konflikten i det østlige Ukraine. Rosneft blandt de tre olieselskaber, der var omfattet at EU’s låneembargo, der blev vedtaget i sidste uge.

Boringerne i Pingvin-prospektet begyndte den 19. august, og topstykket var allerede boret, da klagen satte en kort pause for maskinerne. I forvejen var det planlagt først at påbegynde den dybe boring midt i september, så de facto ramte klagen ikke selskaberne bag.

Klagen fra Greenpeace lød på, at borefeltet lå for tæt på sårbar natur såsom Bjørneøen og den arktiske iskappe. Det var femte gang i år, at miljøorganisationen klagede over Statoils boringer i Barentshavet.

Alvorlige regelbrud bag Statoil-spild af 40.000 liter olie

Statoil vender tomhændede hjem fra Barentshavet

Artiklen er leveret af vores søstermedie ShippingWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også