Danmark ændrer nødplan for gasforsyning

Ukraine-krisen er medvirkende til, at Danmark nu reviderer nødplan for en sitaution med gasmangel. Ændringerne giver mere fleksibilitet ved en europæisk gaskrise, lyder det fra Energinet.dk.
Foto: Shell
Foto: Shell

Energinet.dk og Energistyrelsen har i dag offentliggjort en revideret version af den nationale nødforsyningsplan på gasområdet.

Den oprindelige plan stammer fra 2012 og er en del af en EU-forordning og indebærer en ajourføring hvert andet år.

Men Christian Meiniche Andersen, ansvarlig hos Energinet.dk, erkender, at spændingerne mellem Rusland og EU har haft betydning for timingen af revisionen af planen.

"Når der kommer sådan en krise, kommer man til at kigge meget på forordningen og kommer til at tolke på den. Så man kan godt sige, at revisionen er noget, der er inspireret af krisen, og situationen i Ukraine har i hvert fald ikke gjort den mindre aktuel," siger han til EnergiWatch.

Særlig plan for EU-krise

Det statslige transmissionsselskab har inden optrapningen mellem Rusland og EU været i dialog med de såkaldte ikke-beskyttede gaskunder om, hvordan en revideret plan kunne se ud. Det er gaskunder, som med et varsel på 72 timer kan miste gasforsyningen i særlige situationer som f.eks. tekniske nedbrud eller en international krise.

Der er tale om en række store energiintensive industrivirksomheder, mens alle danske privatkunder, små og mellemstore virksomheder, væsentlige sociale tjenester som hospitaler m.m. og fjernvarmeinstallationer er beskyttede forbrugere, hvis gasforbrug skal kunne dækkes i de allerfleste situationer, hvor gassystemet er under pres.

Christian Meiniche Andersen fortæller, at ændringerne i nødforsyningsplanen betyder, at der nu klart skelnes mellem en national gasforsyningskrise og EU-nødforsyningskrise, hvilket ikke har været tilfældet tidligere.

"Revisionen har gjort, at vi har lagt vægt på, hvordan man håndterer en EU-krise i detaljer," siger han og forklarer, at myndighederne med ændringen får mere fleksibilitet i forhold til, hvordan de kan reagere ved f.eks. en russisk lukning af gassen til EU.

Mere fleksibilitet ved nødsituationer

Ændringerne fjerner nemlig den automatik, der lå i den gamle plan, som sagde, at Energinet.dk skulle hive i nødhåndtaget og afbryde forsyningen til de ikke-beskyttede kunder.

"Det var nemlig problematisk, fordi man godt kunne forestille sig situationer, hvor vi gerne ville gøre brug af vores nødforsyningsværktøjer, altså de gaslagre vi har til nødforsyningshændelser. Men for at gøre brug af dem, skal vi erklære nød og dermed lukke for forsyningen til de ikke-beskyttede kunder. Dermed står man med en del af løsningen, samtidig med at man giver sig selv et problem," forklarer Christian Meiniche Andersen.

Med den nye plan kan Energinet.dk således gå ind og foretage en vurdering af den konkrete situation.

Find revisionen af nødforsyningsplanen her.

Rusland slår igen mod vestlige sanktioner

Sanktioner vil koste danske firmaer dyrt

Skattekroner skal gøre dyr vindstrøm billig

Elbørs: EU's konkurrencefokus skader elmarkedet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Astrid Vellguth

Indtjeningen daler hos Total Energies

For abonnenter

Læs også