Rusland slår igen mod vestlige sanktioner

Et importforbud mod frugt, fjerkræ og soya fra udvalgte lande er på vej i Rusland. Russerne rammes til gengæld på indkøb af olieudstyr.
RITZAU/REUTERS

Rusland har torsdag forbudt import af soja fra Ukraine og overvejer at indføre restriktioner mod græsk frugt og amerikansk fjerkræ i løbet af den kommende uge, skriver russiske nyhedsbureauer.

Tiltaget er efter alt at dømme et svar på en række sanktioner fra EU og USA, der ønsker at straffe russerne for deres opførsel i forbindelse med krisen i Ukraine.

Det vil i så fald ikke være Ruslands første svar på Vestens forsøg på at vise, hvad der er rigtig og forkert. Onsdag gik det for eksempel ud over polsk frugt og grønt.

"Vi taler faktisk om stort set alle slags grøntsager og frugter," sagde Aleksej Aleksejenko, talsmand for den russiske landbrugsstyrelse Rosselkhosnadsor, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Aleksejenko sagde, at Polen gentagne gange har forbrudt sig mod Ruslands sanitære normer. Han afviste, at importforbuddet har afsæt i politiske forhold.

"Nytteløst at tale til Rusland på sanktionernes sprog"

Ruslands proklamerede forbud mod ukrainsk soja kommer efter, at russerne tidligere har forbudt import af mælkeprodukter og juice fra det krigsplagede land.

Sidste år eksporterede Ukraine 1,2 millioner ton soja, hvoraf 141.000 ton gik til Rusland.

Hvis Grækenlands frugt rammes af russiske restriktioner, vil det uden tvivl også kunne mærkes i det fattige land, der sidste år eksporterede frugt til Rusland til en værdi af 180 millioner euro.

EU vil indføre embargo på våbenhandel og stoppe eksport af udstyr, der kan bruges både civilt og militært.

Desuden indskrænkes Ruslands adgang til udstyr til olieindustrien, ligesom adgangen til de finansielle markeder begrænses.

I Rusland sagde viceudenrigsminister Grigorij Karasin onsdag til avisen Kommersant, at det er "nytteløst at tale til Rusland på sanktionernes sprog".

"Sanktioner kan hjælpe os til at stå sammen og gøre Ruslands økonomi stærkere og give os et sundere samfund uden illusioner," sagde han.

Sanktioner vil koste danske firmaer dyrt

USA og EU enige om at skærpe kursen over for Putin

Bedre BP-resultat end ventet

Yukos-aktionærer tilkendt gigantisk erstatning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter