EnergiWatch

Amerikansk olieeksport trodser fire årtiers forbud

Første gang siden den arabiske olieembargo i 1970'erne har USA eksporteret råolie.

Foto: Jose Alexandre Seba - Statoil

En olietanker fra Texas kunne sent onsdag aften sejle mod Korea med lasten fuld amerikansk råolie på trods af et næsten fire årtier gammelt forbud mod netop eksport af amerikansk råolie.

Det skriver Wall Street Journal.

Det krævede to stålsatte energivirksomheder, advokater med sans for at finde smuthuller i lovgivningen samt et uventet opsving i olieboringerne i USA, der potentielt set kan skabe et overskud af ultralet olie, at få sendt den 40 mio. dollar dyrebare last på vej.

Siden den arabiske olieembargo i 1970'erne har lovgivningen nemlig lydt på, at selskaber kan eksportere raffineret olie såsom benzin og diesel, men ikke råolie.

Men en ny teknik til olieudvinding fra skiferformationer har sat så meget gang i olieproduktionen i blandt andet Texas, at den amerikanske olieproduktion er steget 48 pct. siden 2011, hvilket har gjort eksport til et varmt emne.

Derfor satte to energiselskaber og deres advokater sig ned, læste lovgivningen igennem og fandt en mulighed for eksport. De fandt, at lovgivningen ikke tydeligt definerede, hvad et raffineret produkt indebar, men blot at olien for at kunne eksporteres skulle gennem et destillationstårn, som traditionelt set har været at finde på raffinaderier.

Denne åbne formulering har nu muliggjort eksport ved at fjerne propan og butan fra råolien, der reelt set kun karakteriserer olien som ultralet, gennem en simpel destillationsproces. Ikke desto mindre er 400.000 tønder uraffineret ultralet amerikansk olie nu på vej mod Korea.

Shell overrasker takket være højere produktion og priser

Oliegiganter vil lirke sig ud af amerikansk kartelsag

Total leverede mindre overskud end ventet

Ekstremistisk kalifat har startet olieeksport

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs