Ekstremistisk kalifat har startet olieeksport

Den ekstremistiske milits Islamic State er begyndt at eksportere olie fra Syrien og Irak.
Foto: /ritzau/AP/
Foto: /ritzau/AP/
RITZAU FINANS

Den ekstremistiske milits Islamic State, der tidligere gik under navnet ISIL og før det al-Qaida Iraq, er begyndt at eksportere olie fra de områder, militsen har erobret i Syrien og Irak.

Det skriver magasinet Foreign Policy.

Islamic State, IS, er en ekstrem sunnimuslimsk milits, der tidligere på året invaderede det centrale Irak efter under den syriske borgerkrig at have sat sig på dele af det land også. Gruppen har senest udråbt sig selv til et kalifat, betegnelsen for en religiøs sunnimuslimsk stat, der teoretisk set indeholder alle sunnimuslimer i verden.

Mens de IS' dominerede områder ikke dækker over de store olieområder i det nordlige eller sydlige Irak sidder gruppen på en række mindre oliefelter i Syrien og Irak. Nu er den begyndt at eksportere denne olie via lovlige mellemmænd, skriver Foreign Policy.

Det anerkendte magasins kilder fortæller, at IS' sidder på felter med en kapacitet på over 80.000 tønder olie om dagen. Det er dog svært at komme af med olien på det sorte marked, og IS' kan åbenlyst ikke benytte officielle kanaler, da militsen er anset for at være en terrororganisation af det internationale samfund.

Ifølge Foreign Policy sælger IS' olien til mellemmænd i Syrien, der sælger den videre til raffinaderier i Tyrkiet, Iran eller Kurdistan.

Olieekspert hos Chatham House i London Valérie Marcel vurderer over for Foreign Policy, at den metode sænker prisen, som IS' får for olien fra de omkring 108 dollar per tønde som olie handles for på det lovlige marked til 10-22 dollar. I Irak, hvor IS' sidder på en del af infrastrukturen, kan gruppen få op til 50-60 dollar tønden.

Det sender estimaterne for, hvor meget gruppen tjener om dagen på olien ned til mellem 1 og 3 mio. dollar. Derudover har gruppen indtægter fra kidnapninger, røverier samt erobret udstyr.

Efter at have overtaget store landområder og have udråbt en stat har gruppen dog også nedkastet en stribe udgifter over sig selv i form af lønninger og drift og vedligeholdelse af infrastruktur, der hører med til at være en statsmagt.

"De er gået fra at være verdens rigeste terrorgruppe til at være verdens fattigste stat," siger Mellemøstekspert hos Washington Institute for Near East Policy Michael Knights til Foreign Policy.

Norsk olieselskab falder efter uro i Irak 

Rusland vil fortsætte kamp om Yukos-penge 

Iran kan udfordre USA's planer på råolie 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også