EnergiWatch

Olie og gas udgør 68 pct af russisk eksport

Sanktionerne mod Rusland kan ramme hårdt på eksporten af olie og gas, der udgør 68 pct. af landets eksport. Europa er den største kunde, viser en opgørelse fra EIA.

Foto: Gazprom

EU har lagt til op til strammere sanktioner mod Rusland også inden for energiområdet, og det kan ramme landet hårdt. 68 pct. af Ruslands eksport er nemlig olie og gas, og den største aftager er Europa.

"Europa, inklusiv Tyrkiet, modtager størstedelen af Ruslands eksport af råolie og produkter så vel som næsten alt eksport af naturgas. Asien (særligt Kina) modtager betydelige voluminer af råolie og en del flydende naturgas (LNG) fra Rusland.

For nylig færdiggjorde Rusland en 30-årig 400 mia. USD-aftale om at forsyne Kina med naturgas fra felter i det østlige Sibirien, hvilket vil få den russiske eksportomsætning til at stige endnu mere. Nordamerika importerer en del russiske petroleumsprodukter, særligt ikke-færdige olier til anvendelse i raffinaderier," skriver EIA - US Energy Information Administration - i en analyse af den russiske olie- og gaseksport i 2013.

I figuren herunder fra EIA ses sammensætningen af den russiske eksport:

 

Sanktionerne mod Rusland og talen om en eventuel stramning kommer efter, at Rusland annekterede Krim. Både EU og USA har sanktioner mod Rusland, der blandt rammer det russiske energiselskab Rosneft.

Norsk oliefond overvejer salg af russiske aktiver

Så meget koster EU's energisparemål

Dansk Energi overrasket over nyt EU-mål

Energisanktioner mod Putin rykker tættere på

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs